szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A második negyedévhez képest 33,1 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság. A nehéz része a válságkezelésnek ez után jön, de Trump újraválasztási kampányát így is komolyan meglökheti a mostani jó adat.

Amióta mérik az amerikai GDP-t, soha nem nőtt még negyedéves szinten ekkorát a mutató: már az is rekord lett volna, hogy éves mértékre átszámítva 31 százalékos növekedést vártak az elemzők, de végül 33,1 százalékos lett az emelkedés.

A rekord oka egyértelmű: a második negyedévben komoly lezárások voltak a koronavírus-járvány miatt, a harmadikra viszont ezek nagy részét feloldották. A gazdaság még így is elmarad 3,5 százalékkal a 2019 végitől, akkora volt a második negyedévben a zuhanás.

Michelle Meyer, a Bank of America közgazdásza a The New York Timesnak nyilatkozva arra figyelmeztetett:

eddig tartott a mélypont utáni visszapattanás, a kemény munka most következik.

Az újonnan munkanélküli-segélyért folyamodók száma már csak kevéssel csökken tovább, és az is kiderült, hogy az ipari termelés szeptemberben visszaesett. A legtöbb elemző szerint a negyedik negyedévben ismét visszaeshet a GDP. Ez azonban csak később lesz probléma, kevesebb mint egy héttel az elnökválasztás előtt egy ekkora negyedéves növekedésről szóló hír mindenképp jól jön Donald Trumpnak, aki már ez előtt is arra építette fel a kampányát, hogy a gazdaság jól teljesít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bio és nagyüzemi termelés, avagy merre tart a hazai mezőgazdaság?

Bio és nagyüzemi termelés, avagy merre tart a hazai mezőgazdaság?

Az automatizációba fektetett pénz az egyik legjobb befektetés

Az automatizációba fektetett pénz az egyik legjobb befektetés

Az oktatási ombudsman szerint jogsértő, hogy az SZFE hallgatóit a tanév felfüggesztésével fenyegetik

Az oktatási ombudsman szerint jogsértő, hogy az SZFE hallgatóit a tanév felfüggesztésével fenyegetik