szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Levette napirendről a békési Weinckheim-kastély ügyét a gazdasági bizottság, így egyelőre nem lesz szavazás sem erről a parlamentben. A fordulatról a térség jobbikos képviselője a közösségi oldalon jelentett.

Előzetes egyeztetés nélkül került az egyik vagyongazdálkodási tárgyú előterjesztésbe a Békés megyei impozáns szabadkígyósi kastély tulajdonjogának átadása a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. számára, így az Lázár János felügyelete alá került volna. A hvg.hu megkereste a javaslattal kapcsolatban a falu polgármesterét, aki zokon vette, hogy előzetesen erről nem tájékoztatták őt a párttársai, pedig a település számított arra, hogy az összesen 3 milliárdból felújított kastély kezelése ismét visszaszáll Szabadkígyósra. Most ebben az ügyben meghátrált a kormánypárt, még a parlament elé sem kerül a javaslat, mivel azt már a gazdasági bizottság levette a napirendről kedden.

Erről Stummer János, a térség parlamenti képviselője a Facebookon számolt be. A Jobbik képviselője korábban aláírásgyűjtést is indított a faluban, a tiltakozó petíciót legalább hétszázan már aláírták. De a napirendről való levételre tett javaslatot a Fidesz Békés megyei elnöke is. Herczeg Tamás azzal érvelt, hogy a szabadkígyósi kastély, része a Békéscsaba–Gyula-tengely mentén szerveződő turisztikai terveknek, így szerinte nem volna szerencsés a felújítás előtt is a turizmus szempontjából frekventált kastély Mezőhegyeshez „csatolása”.

A tiltakozás nem volt hiábavaló, egyelőre nem kerül a parlament elé a javaslat a kastély állami tulajdonból az állami gazdálkodó szervezetnek való átadásáról. Stummer János arról is beszámolt videójában, hogy a kastély sorsáról társadalmi egyeztetés indul a közeljövőben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Von der Leyen és Lengyelország is Navalnij azonnali szabadon engedését követeli

Von der Leyen és Lengyelország is Navalnij azonnali szabadon engedését követeli

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt három gyerek kórházba került Budapesten

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt három gyerek kórházba került Budapesten

Az A-Híd újíthatja fel a Lánchidat 18,8 milliárdért

Az A-Híd újíthatja fel a Lánchidat 18,8 milliárdért