szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szakképzési és kulturális célokra hasznosítaná a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt a mezőhegyesi állami tangazdaság, ha a törvényjavaslatot megszavazzák a parlamentben.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastélyra másfél milliárd forint uniós, és 1,7 milliárd forint nemzeti támogatást költhetnek el összesen, az Ybl Miklós tervezte patinás épületegyüttes és a park felújítása a félidőn már túl jár. A vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszter javaslata szerint az állam ingyenesen átadná a tulajdonjogot a szintén állami mintagazdaságnak, amelynek a felügyeletével megbízott Lázár János megbízatását éppen a napokban hosszabbították meg 2022 májusáig. A tervezet szerint a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. oktatási, szakképzési és kulturális céljainak megvalósítását támogatná az állam Békés megye egyik legimpozánsabb kastélyának átadásával.

A két és fél ezer lakosú békési településnek nagy tervei voltak korábban a kastéllyal, 2012-ben sikerült megszerezniük a kastélyt úgy, hogy a tulajdonjog az állami vagyonkezelőnél maradt, majd pályáztak is a felújításra, de sikertelenül próbálkoztak. Hat évvel ezelőtt a polgármester azt mondta a Délmagyarország munkatársának, hogy az 52 szobás kastély alsó szintjén a főúri életet mutatnák be a turistáknak, a felső szinten pedig szállodát alakítanának ki. A településnek évente 3 millió forintot hozott, 15 milliót vitt az 1875-ben épült kastély, amelyhez franciakert és angolkert is tartozik. 2019-ben egy GINOP pályázattal elindult a felújítás, a kiskunhalasi Modinvest Kft. nyerte a kivitelezést, lassan elkészülnek a munkával.

A parlament elé kerülő javaslat szerint a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. oktatási és kulturális területen hasznosíthatná az épületegyüttest. (A Ménesbirtok fenntartásában, Mezőhegyesen mezőgazdasági szakközépiskola működik.) A szabadkígyósi kastélyban 66 éven át folyt oktatás, szakiskola működött itt, a főúri ebédlőben akkoriban tornatermet rendeztek be. Az nem ismert, hogy ezúttal mit takar az oktatási célok elősegítése, amit nagyban segíthet a kastély. Az ingatlant ingóságaival együtt adják át a Ménesbirtoknak, és határozatlan ideig szóló elidegenítési tilalmat rendeltek el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!