szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A koronavírus-járvány végzetes próbára teszi az egészségügyi rendszert egész Lengyelországban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

"Megállás nélkül dolgozunk, de nemigen tudunk mit mondani, ha sürgős stroke esethez hívnak"

– mondta egy mentős a Politico tudósítójának Lengyelországban.

"Egy koronavírusos betegünknek csak 10 óra alatt találtunk egy kórházi ágyat. A várakozás alatt szerencsére oxigénen tudtuk tartani a beteget, aki különben meghalt volna. Hallani ilyen tragikus esetekről is" – mondta egy mentőápoló Krakkóban, de kérte, hogy a nevét ne közöljék, mert emiatt felettesei felelősségre vonhatják.

Amire célzott: októberben egy idős Covid-beteg meghalt a mentőautóban, mert a mentősök hiába hívták a kórházakat három órán keresztül, mindenütt visszautasították őket. Az eset azért is kerülhetett napvilágra, mert a halott fia újságíró volt és megírta a történetet.

"A baj az, hogy a hivatalos számok nem sokat mondanak arról, hogy is áll a koronavírus-járvány. Ami nagyon aggasztó az az, hogy nagyon magas a pozitív tesztek aránya, előfordul, hogy minden második pozitív" – hangsúlyozza Krysztof Pryc virológus a krakkói Jagelló egyetem professzora, aki szerint éppen ezért jóval több tesztet kellene végezni az országban.

Ezt megerősítette a helyi orvosok szakszervezetének képviselője, Pavel Grzesiowski is, aki szerint a hivatalos adatok háromszorosa vagy négyszerese lehet a reális fertőzöttségi mutató.

A halottak száma már több mint 12 ezer – a negyedük novemberben hunyt el –, és ez a súlyos helyzet már nem teszi lehetővé a tömeges tesztelést – nyilatkozta a Politicónak Pyrc professzor, aki szerint most már a kockázati csoportok tesztelése lehet csak a cél: az orvosok és a tanárok ugyanis komoly fertőzők lehetnek.

A szinte állandóan dolgozó mentősök viszont elég szkeptikusak. Egyikük így nyilatkozott a Politicónak: "Minket még egyáltalán nem is teszteltek, de szemmel láthatóan nem is nagyon akarnak. Ránk ugyanis mindenképp szükség van!"

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Páratlan lelet: 2000 éves gyermeksírt tártak fel Franciaországban

Páratlan lelet: 2000 éves gyermeksírt tártak fel Franciaországban

Pataky Attilának és Mészáros Lőrincnek is jutott a Szerencsejáték millióiból

Pataky Attilának és Mészáros Lőrincnek is jutott a Szerencsejáték millióiból

Online órája közben hunyt el egy Bács-Kiskun megyei iskola tanára

Online órája közben hunyt el egy Bács-Kiskun megyei iskola tanára