szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Karácsonyi ajándékként két újabb ágazatot nyújt át a kormány az általa kiválasztott vállalkozónak.

Az Európai Unió Bírósága két évvel ezelőtt úgy ítélte meg: ellentétes az uniós joggal, hogy a magyar állam egyik cége kizárólagosan üzemelteti a nemzeti mobilfizetési rendszert. Telefonon autópálya-matricát venni vagy parkolási díjat fizetni ugyanis csak a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-n keresztül lehet, még akkor is, ha a fogyasztó különböző viszonteladókkal kerül kapcsolatba.

2018 óta eltelt két év anélkül, hogy a kormány bármit tett volna a jogsértés megszüntetéséért. Most pedig, amikor a bírósági döntésre hivatkozva benyújtotta a törvénymódosítást,

ahelyett, hogy szétporlasztaná az állami monopóliumot, még ki is terjeszti azt, és egy általa választott cégnek átpasszolja.

Ráadásul nemcsak a mobilfizetést adnák koncesszióba, hanem a hulladékgazdálkodás irányítását is. A kiválasztott cégek nyereségéhez mindazok hozzájárulnak a jövőben, akik például busz- vagy vonatjegyet vesznek online, mobiltelefonnal egyenlítik ki a parkolást, akik fizetnek a szemét elszállításáért, a betétdíjas sörért, üdítőért.

Kormányközeli koncesszorból és alvállalkozóból nem lesz hiány. A Mol elnöke, Hernádi Zsolt éppen a törvénytervezet megjelenésekor nyilatkozott arról, hogy a technológiaváltásokkal és klímaváltozással párhuzamosan a hulladékgazdálkodás az egyik olyan ágazat, amelyben már eddig is ismeretekre tett szert az olajvállalat. A HVG érdeklődésére a Mol nem cáfolta, hogy indulna a koncessziós pályázaton. Mészáros Lőrinc cégbirodalma is gőzerővel készül a hulladékkezelésre és -feldolgozásra.

A cikk teljes terjedelmében az e heti HVG hetilap Magyarország rovatában, illetve online a hvg360-on olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nulla kredittel zárhatják le az SZFE-hallgatók őszi félévét

Nulla kredittel zárhatják le az SZFE-hallgatók őszi félévét

220 lóerő talán már elég lesz a kis Fiat 500-asban

220 lóerő talán már elég lesz a kis Fiat 500-asban

Már a brazil koronavírus-mutáció is megjelent az Egyesült Királyságban

Már a brazil koronavírus-mutáció is megjelent az Egyesült Királyságban