Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Minden csatornán jól teljesít a Wonder Woman 1984. Pedig maga a film a kritikák szerint közepes, de a koronavírus-járvány miatt nem volt vetélytársa. Ezzel együtt kísérleti nyúlként alátámasztja a hibrid, egyidejű mozis és online premierek életképességét.

Első hétvégéjén 16,7 millió dollár jegyárbevételt hozott össze az észak-amerikai mozikban a legújabb szuperhősfilm, a Wonder Woman 1984 – ezzel ezé a filmé lett a legjobb pandémiás első hétvége. Világszerte ehhez hozzájött még 68,7 millió dollár úgy, hogy a mozik jelentős része a koronavírus-járvány miatt zárva tart (Magyarországon is, a hazai premier jelen állás szerint január végére van belőve, de ez teljesen bizonytalan, a járványhelyzet és a kormány döntéseinek függvénye). Az eladott jegyek számában fizikai korlátot jelentettek a bezárt mozik, de nyilván a pszichológiai hatás sem volt elhanyagolható – vélhetően sokan akkor sem mennek moziba egy járvány közepén, ha történetesen van a közelükben nyitva tartó filmszínház. A nyitóhétvégés nézettség ezzel együtt jónak tekinthető.

©

A másik oldalról persze nem szabad elfelejteni, hogy a járvány miatt a stúdiók sorra halasztották el a premiereket, a Wonder Womannek nemhogy a nyitó hétvégéjén, de lényegében az egész évben nem volt versenytársa. Különösen a szuperhősfilmek mezőnyében, de nagy költségvetésű blockbuster összességében egyetlen egy kapott mozis premiert 2020-ban, Christopher Nolan Tenetje.

A filmet jegyző stúdió, a WarnerMedia korábbi közlése szerint 500 millió dollár bevételnél járna nullszaldó körül a WW84, és azt is hozzátették, hogy mivel bevállalták a pandémiás premiert, a filmet veszteségesre várják. A kilátásokon az első kritikák sem segítenek, a film a jelek szerint csak közepesre sikerült. Szó szerint, a Rotten Tomatoes kritikagyűjtő-oldalon 64 százalékon áll – illetve oda esett, a premier előtti sajtóvetítésekről írott értékelések alapján 89 százalékról indított.

Kísérleti nyúl lett a Csodanő

A WarnerMedia a járványra hivatkozva történelmi jelentőségűt lépett, és a WW84-et a mozis bemutatóval egy időben elérhetővé tette streamingplatformján, az HBO Maxon. Már azt is bejelentették, hogy 2021-ben az összes premierjükkel így kívánnak eljárni, egy időben lesznek a mozis és a streamingbemutatók.

©

A streamingszolgáltatóknak nem szokásuk pontos számokat közölni, nem kivétel a WarnerMedia sem. A WW84-ről annyit árultak el, hogy az első napon (ami karácsony első napja volt) az HBO Max előfizetők “majdnem fele” streamelte a filmet. Ebből sajnos lehetetlen megmondani, pontosan hányan látták a Wonder Womant. Egyrészt az HBO Max előfizetők csak egy részét teszik ki azoknak a felhasználóknak, akiknek van HBO Max hozzáférésük (sokan tévés HBO előfizetésükhöz kapják), illetve egy háztartásban többen is lakhatnak. A legfrissebb elérhető adatok szerint október végén 3,6 millió külön előfizető volt, december elején a streamingszolgáltatónak összesen 12,6 millió felhasználója volt (ebben benne vannak a külön előfizetők).

Az első Wonder Woman-filmet 2017-ben Észak-Amerikában a premier napján 3,8 millióan látták, a nyitóhétvégéjén körülbelül 10 millióan. Az HBO Max-felhasználók számából kiindulva, illetve szem előtt tartva, hogy egy átlagos háztartásban többen is élnek,

feltételezhető, hogy jóval többen látták a WW84-et online, mint az elődjét moziban

– idézi Rich Greenfield elemzőt a CNBC.

A bevétel szempontjából az HBO Max-megtekintések biztosan nem fogják megmenteni a filmet, a WarnerMedia ugyanis ezekért nem kér plusz pénzt, a Wonder Woman-t az összes HBO Max-felhasználó korlátozás nélkül nézheti.

©

A stúdió mindenesetre elégedettnek tűnik az eredményekkel, az első 24 óra streamingeredményei kapcsán Andy Forssell alelnök azt nyilatkozta, a film túlszárnyalta a várakozásaikat. A stúdió bejelentése szerint felgyorsítják a harmadik Wonder Woman-film előkészítését, az író-rendező ismét Patty Jenkins lesz. Ami szinte biztosan azt jelenti, hogy a harmadik filmet mozikban (is) fogják vetíteni, Jenkins ugyanis korábban azt nyilatkozta, csak ezzel a feltétellel vállalna el egy újabb részt.

A mozi él (még mindig)

A járvány és a filmiparra gyakorolt hatásai nyilván alaposan torzítják a helyzetet, de a nyitóhétvége alapján úgy tűnik, hogy a Wonder Woman a mozikban és az HBO Maxon is sikeres tudott lenni. Az egész biztosan nem igaz, hogy a mozis premiert megölte volna a párhuzamos streamingpremier:

hiába lehetett a filmet otthon, a kanapéról is megnézni, elég sokan elzarándokoltak érte a mozikba.

A WarnerMedia hibridpremieres bejelentése után sokan már temették a mozit, arra hivatkozva, hogy nem lesz rájuk igény, ha a filmeket otthon is azonnal meg lehet nézni. Ha a WW84 példája jól illusztrálja a békeidőkben várható trendeket, akkor nagyon korai volt kongatni a vészharangot, lesz kereslet a mozis, nagy vásznas vetítésekre. Ahogy eddig is volt, hiába siratták már sokszor a mozit – legutóbb épp pár éve, a streamingszolgáltatók népszerűségének növekedése miatt.

A mozis nézettség mellett a nagy költségvetésű filmek várhatóan még nagyobb forgalmat fognak tudni generálni a streamingszolgáltatóknak.

A kereslet persze véges, a moziipar kénytelen lesz veszteségeket elkönyvelni, lesznek olyan filmszínházak, amelyek kénytelenek lesznek bezárni. Egyelőre az sem világos, a stúdiók milyen üzleti konstrukcióban fogják streamelni a nagy költségvetésű filmeket. Ha egy produkció egyszerűen felkerül egy streamingszolgáltató kínálatába, akkor nem termel közvetlenül bevételt, hiszen a felhasználók által fizetett előfizetési díj nem függ az elérhető tartalmaktól. Egyes filmeket persze leválaszthatnak, és azokért kérhetnek külön pénzt – így tett 2020-ban a Disney a Mulannal, amelyért egy darabig plusz pénzt kértek, idővel aztán áttették a sima előfizetéssel elérhető katalógusba. (Egyes országokban, köztük Magyarországon pedig moziba is küldték.) Az előfizetéses felhasználók számának növelésében persze fontos szerepük lehet a nagy költségvetésű filmeknek, amelyek így áttételesen bevételt is termelnek.

A torrent új aranykora jöhet a streamingháború közepette

Feltéve, hogy a nézők nem illegálisan szerzik meg a filmeket. A Wonder Woman példájánál maradva, Magyarországról (és a világ jelentős részéről) a filmet máshogy nem is lehet megnézni. Az HBO Max nem elérhető (csak az HBO Go, amely HBO Max-szá alakulására ígéret van), a mozik pedig kivétel nélkül zárva vannak.

©
Korai megítélni, a filmes torrentletöltések közt mennyire végez előkelő helyen a WW84. Négy nappal a premier után mindenesetre a legtöbb torrentoldalon a film uralta a népszerű torrentek listáinak elejét különféle inkarnációiban.

Szintén nem elérhető egyelőre Magyarországról (és a világ jelentős részéről) a Disney streamingszolgáltatása, a Disney+, a legújabb Star Wars- és Marvel- szuperhősös sorozatok legális lelőhelye. Ettől nyilván nem független fejlemény, hogy 2020-ban a Mandalorian című Star Wars-sorozat hosszú évek után letaszította a torrenttel legtöbbet letöltött sorozatok toplistájának éléről a Trónok harcát. A második helyre az Amazon saját streamingszolgáltatásán, a Prime-on nézhető The Boys, a harmadikra az HBO-s Westworld futott be.

A listát összeállító Torrent Freak szerint a sorozatok torrentes terjesztése a szórakoztatóipar széttagoltságával magyarázható, amit jól illusztrál, hogy például

a legnépszerűbb három műsor megtekintéséhez három különálló előfizetésre van szükség.

Ezt azonban sok felhasználó egyáltalán nem engedheti meg magának. (A Disney+ most havi 6,99 dollárba, az Amazon Prime 12,99-be, a tengerentúlon elérhető HBO Max 14,99 dollárba kerül.)

Ugyanez nemcsak a sorozatokra, a filmekre is igaz: a Wonder Woman online premierjét az HBO Maxon tartották, a Mulanét a Disney+-on. Még ha ezek a szolgáltatások elérhetőek lennének is Magyarországon, mindkettőre elő kellene fizetnie annak, aki látni akarja mindkét filmet. Vagy jegyet válthat rájuk moziban. Feltéve persze, hogy nincs járvány, a mozik nyitva vannak, és az adott filmet moziban is vetítik, nem csak online (mint a Mulant sok helyen). Jelenleg streamingháború zajlik, ráadásul még csak az elején járunk, a nagy szórakoztatóipari vállalkozások, produkciós cégek még csak most igyekszenek pozíciót fogni a streamingpiacon a sokáig egyeduralkodó Netflix mellett. Biztosra vehető, hogy ez nem fog mindannyiuknak sikerülni, lesznek vesztesek, a felhasználóknak pedig egyszerűbb és olcsóbb lehetőségek annál, hogy külön-külön előfizessenek 4-5 szolgáltatásra.

Az illegálisan terjesztett másolatok népszerűségének természetesen kedvez, ha a streamingpremier egy időben van a mozis premierrel. Hiszen így azonnal elérhető (és akár illegálisan továbbosztható) kifogástalan, gyári minőségű digitális verzió. Míg az eddig bevett csúsztatott digitális (illetve DVD, BluRay stb.) premier esetében illegális letöltésre csak a mozitermekben kamerával felvett, rossz minőségű verziók álltak rendelkezésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MIR-19 néven jöhet az orosz koronavírus-gyógyszer

MIR-19 néven jöhet az orosz koronavírus-gyógyszer

A kínai járványügy vezetője most már azt mondja, nem úgy értette, amit a kínai vakcinák hatékonyságáról mondott

A kínai járványügy vezetője most már azt mondja, nem úgy értette, amit a kínai vakcinák hatékonyságáról mondott

Eladó Szása, a 42 éves, de csak 23 ezer kilométert futott budapesti Lada

Eladó Szása, a 42 éves, de csak 23 ezer kilométert futott budapesti Lada