Gécs Dániel
Gécs Dániel
Tetszett a cikk?

Az év egyik emlékezetes sorozata lett a Mandalorian, amelyet a torrentezők is új szintre emeltek: nincs másik műsor, amit annyiszor töltöttek volna le, mint a Disney+ alkotását.

Kiadta az idei évre vonatkozó toplistáját a Torrent Freak, melyen azt összegzik, mely sorozatot töltötték le a legtöbben a különféle torrentoldalakról az utóbbi 12 hónapban. 2020 itt is meglepetést okozott: a listát több éven át vezető Trónok harca után idén egy új alkotás, a Mandalorian került az első helyre. A Disney+ népszerű műsora tavaly is dobogós volt, de akkor még csak a harmadik helyet tudta megcsípni.

A második helyre az Amazon saját streamingszolgáltatásán, a Prime-on nézhető The Boys, a harmadikra az HBO-s Westworld futott be. A negyedik a 2013 óta műsoron lévő Vikingek lett. Ez utóbbi a 2019-es toplistán is hasonló eredményt ért el.

©

A Torrent Freak szerint a sorozatok torrentes terjesztése a szórakoztatóipar széttagoltságával magyarázható, illetve azzal, hogy például a legnépszerűbb három műsor megtekintéséhez három különálló előfizetésre van szükség. Ezt azonban sok felhasználó egyáltalán nem engedheti meg magának. (A Disney+ most havi 6,99 dollárba, az Amazon Prime 12,99-be, a tengerentúlon elérhető HBO Max 14,99 dollárba kerül.) A Mandalorian esetében persze az is közre játszhat, hogy a felelős háttérszolgáltatás a két konkurenciával szemben csupán néhány országban működik. A sorozatra viszont olyanok is kíváncsiak, akik máshogy nem férnek hozzá.

Egyébként egy befektetőknek tartott tájékoztatón már elhangzott, hogy a Disney+ jövőre több kelet-európai országban is fogható lesz. A terjeszkedés – a rivális szolgáltatások mozgolódása alapján – minden bizonnyal Magyarországot is érinti. A nálunk most még HBO Góként elérhető platform pedig HBO Maxra vált.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás Gergely minden eddigit felül- vagy inkább alulmúló kampányra számít

Gulyás Gergely minden eddigit felül- vagy inkább alulmúló kampányra számít

Felhős, de csapadékmentes idő várható pénteken

Felhős, de csapadékmentes idő várható pénteken

Alkotmánybíróság: az állami szervnek pontosan meg kell indokolnia, ha a járványra hivatkozva később válaszol

Alkotmánybíróság: az állami szervnek pontosan meg kell indokolnia, ha a járványra hivatkozva később válaszol