szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Aki új autó vásárláshoz keres külső finanszírozást, az most is találhat pénztárcabarát ajánlatokat. Szakértő segítségével néztük át a februári lehetőségeket.

Még a koronavírus-járvány sem tudott jelentős változást hozni a legkeresettebb márkák és leggyakrabban vásárolt új autók toplistáján 2020-ban.

A márkákat tekintve továbbra is a Suzuki a legkeresettebb, de a Toyota, a Ford, Opel, Dacia és a Skoda sem panaszkodhat – derül ki a Datahouse adataiból. 2020 kedvelt személyautója volt a Suzuki Vitara közel 7 000 eladott darabbal és az SX4 S-Cross több mint 5 500-zal. Sokat adtak még el Skoda Octaviaból (4 929), Fiat 500-asból (4 420) és Dacia Lodgy-ból (3 915) illetve Dusterből is (3 806).

A kereskedők árlistáit böngészve kiderül: aki februárban szeretne például egy Suzuki Vitarát vásárolni újonnan, 6,6 millió forintért juthat hozzá listaáron, míg az S-Crossért 6,7 millió forintot kell fizetnie. Skoda Octaviát újonnan 7,8 millió forintért, míg Dacia Dustert 5 millió forintért vihetünk készletről.

Hova fordulhatunk, ha nincs meg az önrész?

Ekkora kiadás esetén már felmerül a külső finanszírozás lehetősége, ezért pénzügyi szakértővel vizsgáltuk meg az elérhető banki ajánlatokat.

“Bár több gyártó és márkakereskedés kínál lízinges vásárlást, magánszemélyek számára fontos lehet, hogy ne kelljen önerőt és cascot fizetni, valamint, hogy az autó egyből a tulajdonukba kerüljön, így szükség esetén gyorsan továbbértékesíthető legyen. Ha ezek a szempontok fontosak, találhatunk kedvező kölcsönöket önerő és autófedezet nélkül is” – mondta el lapunknak Veres Patrik, a Bank360 szakértője.

A pénztárcához mérve is optimális banki ajánlatok felkutatásához érdemes autóhitel kalkulátorral is vizsgálódni az igénylés előtt: az autóvásárláshoz is felhasználható kölcsönök között ugyanis jelentős eltérés lehet árazásban, azaz ugyanarra a hitelösszegre az egyik banknál többet, a másiknál kevesebbet kell visszafizetnünk.

Ha a kiszemeltünk egy Suzuki Vitara, és ehhez keresünk 6,6 millió forintos finanszírozást, az autóhitel kalkulátor alapján gyorsan megállapíthatjuk, hogy nettó 300 000 forintos fizetés bankhoz való érkeztetésével és 84 hónapos futamidővel a februári ajánlatok alapján nagyon kevéssel több mint havi 100 000 forintos törlesztőrészlettel is igényelhetünk autóhitelt 7,39 százalékos THM mellett, ugyanakkor találhatunk ajánlatot hasonló hitelösszegre 115 276 forintos törlesztőrészlettel is, tehát havonta több mint 15 000 forinttal többért.

A Bank360 öt-, hét- és nyolcéves futamidőre is megvizsgálta, hogy a népszerűbb modellek vásárlását milyen banki konstrukciókból finanszírozhatjuk februárban:

Nagycsaládos autóvásárlás: a Lodgy még mindig kelendő

A járvány ellenére (vagy éppen amiatt) tavaly meglehetősen sokan, mintegy 20 000 család használta ki a nagycsaládosok autóvásárlási programját Varga Mihály pénzügyminiszter nemrégiben tett közlése szerint.

Mint ismert, az állam a vételár 50 százalékát, de legfeljebb 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a legalább 3 gyermeket nevelő családoknak legalább 7 személyes autó vásárlására.

A támogatás segítségével a feltételeknek megfelelő modellek közül a legolcsóbbat vették a legtöbben, ez a 2020-as toplistába is bekerülő Dacia Lodgy volt. Dacia egyébként 5 767 nagycsaládhoz került, a márkát a Volkswagen követi 2 238 darabbal.

A Lodgy kezdő listaára 5 549 000 forint a gyártó honlapja szerint, ebből vonhatjuk le a 2,5 millió forint állami támogatás, tehát 3 millió forintra van még szükség a vásárláshoz. Ha nincs meg a kellő önerő és autóhitelt keresnénk, a Bank360 kalkulátora alapján ezt a 3 millió forintot 60 hónapos futamidővel nettó 300 000 forintos havi jövedelem bankhoz való érkeztetésével akár 60 089 forintos törlesztőrészlet mellett is igényelhetjük februárban.

Érdekesség egyébként, hogy 2019 közepén, amikor a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása elindult, a Lodgy belépő ára még nem érte el a 4 millió forintot, ezért ki sem lehetett vele használni a teljes 2,5 millió forintos támogatást.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Republikon: stagnál a Fidesz, erősödik a Jobbik

Republikon: stagnál a Fidesz, erősödik a Jobbik

Jelentősen csökkent az autólopások száma tavaly – itt a lista a legnépszerűbb márkákkal

Jelentősen csökkent az autólopások száma tavaly – itt a lista a legnépszerűbb márkákkal

Vakcinás csokinyuszival készül a húsvétra a maszkos mikulással világhíressé vált cukrász

Vakcinás csokinyuszival készül a húsvétra a maszkos mikulással világhíressé vált cukrász