szerző:
Bankmonitor / Fülöp Norbert
Tetszett a cikk?

Azzal kereste meg egy olvasó a Bankmonitor szakértőit, hogy problémái adódtak akkor, amikor lakástakarék-pénztári megtakarításból szerette volna előtörleszteni a moratóriumban lévő lakáshitelét.

Érdekes dologgal szembesülhetnek azok, akik idő előtt fizetnék vissza a moratóriummal érintett lakáshitelük egy részét vagy egészét. Amennyiben még moratóriumban vannak, akkor azt tapasztalhatják, hogy fennálló tartozásuk kisebb mértékben csökken, mint amekkora összeget befizettek.

Arról van szó ugyanis, hogy a törlesztési moratórium alatt meg nem fizetett havi részletek kamattartalma a moratórium alatt folyamatosan gyűlik, amit a bank elkülönítve tart nyilván. Ha lejár a moratórium 2021. június 30-án – vagy az adós idő előtt kilép belőle –, akkor ezt az összeget egyenlő részletekben szétosztják a hátralévő futamidő alatt megfizetendő részletek között, és így kell azt majd visszafizetni. (Ennek fontos előnye az, hogy a kamattartozás már nem kamatozik tovább.)

Elő- vagy végtörlesztéskor – az első részbeni, az utóbbi teljes visszafizetést jelent – azonban a bank először a kamattartozást csökkenti, ha pedig ez már elfogyott, akkor faragható le a tőketartozás. Ez egyébként a moratóriumot követően is igaz, vagyis bármikor is fizessünk be a hitelbe, mindig a fennálló kamattartozás fogy először. A moratórium hatásáról részletesebben itt lehet olvasni.

Különösen izgalmas azonban a kérdés akkor, ha valaki lakástakarék-pénztári megtakarításból kívánja csökkenteni a lakáshitelét, ami teljesen racionális döntés, hiszen ez lakáscélú felhasználásnak minősül. Igen ám, de a Bankmonitorhoz érkező információk szerint némely banknál úgy gondolják, kizárólag a tőketartozás előtörlesztése számít lakáscélú felhasználásnak, emiatt csak erről állítanak ki igazolást a lakástakarék-pénztár számára. Ez pedig bizony azt jelenti, hogy nem teljesül a lakáscélú felhasználás, így elveszik az LTP-hez járó állami támogatás, ami havi 20 ezer forintos befizetésnél évi 72 ezer forintot jelent.

A Bankmonitor szakértői a jogszabályt elemezve arra jutottak, hogy a moratóriumos lakáshitel tőke- és kamattartozása egyaránt lakáscélnak minősül ebben az esetben, ám a Magyar Nemzeti Bank most meg is erősítette. Ha a bank mégis máshogy járna el, akkor az MNB keretein belül működő Pénzügyi Békéltető Testületnél (amely az ügyfél és a bank közötti jogviták ingyenes és gyors rendezését végzi), illetve polgári peres úton szerezhet jogorvoslatot az adós.

Bankmonitor tipp: egy Babaváró hitel, személyi kölcsön vagy szabad felhasználású jelzáloghitel elő- vagy végtörlesztése akkor sem számít lakáscélú felhasználásnak az LTP szempontjából, ha ezek összegét egyébként lakásvásárlásra fordítottuk.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!