szerző:
Győrffy Árpád
Tetszett a cikk?

Az amerikai tőzsdei cégek osztalékfizetési hajlandósága az idén megközelítheti, sőt az S&P becslése alapján meg is...

Az amerikai tőzsdei cégek osztalékfizetési hajlandósága az idén megközelítheti, sőt az S&P becslése alapján meg is haladhatja a válság előtti szintet. A Standard & Poor's adatai alapján az amerikai tőzsdei vállalatok 2008-ban még rekordnak számító 247,9 milliárd dollárnyi osztalékot fizettek, ám a pénzügyi válság során ráültek a készpénz-tartlékaikra, s 2009-ben 196 milliárdra csökkentették a részvényeik után fizetett éves osztalékot.

Az elmúlt két évben a 2009-es mélypontról közel 32 százalékkal emelkedett az osztalékfizetési hajlandóság, ám még mindig tavaly még mindig nem érte el a válság előtti szintet. Az idén azonban az S&P számításai szerint az amerikai tőzsdei vállalatok összesen 263 milliárd dollárt oszthatnak vissza a részvényeseknek, ezzel új csúcsot állítva fel. A megnövekedett osztalékfizetési hajlandóságnak biztos jele az év végi vállalati gyorsjelentési szezon során bejelentett osztalék-emelési hajlandóság számos cég részéről.

A Bespoke Investment összeállította az legnagyobb osztalék reményével kecsegtető részvények listáját az S&P 500-as indexen jegyzett cégek közül. Az indexbe foglalt társaságok áltag 2,46 százalékos osztalékot ígérnek (már amelyik egyáltalán fizet), a listán szereplő cégek mindegyik ennél nagyobb osztalékszelvénnyel forog, ráadásul az elmúlt évtizedben minden évben növelte a kifizetett osztalék mértékét, így várhatóan idén is így tesz. Íme a CNBC által közzétett lista (a társaság neve mögött a menedzsment által 2011-ben vállalt osztalékfizetési kötelezettség mértéke szerepel, százalékban):

Conoco Phillips  3,65
NextEra Energy  3,64
Johnson and Johnson  3,49
Abbott Health  3,46
Bemis  3,18
Northeast Utilities  3,09
Pepsico  3,09
Emerson Electric  3,07
Chevron  3,03
Linear Technology  2,92
McDonald’s  2,80
Coca Cola  2,75
MMM  2,68
Aflac  2,67
General Dynamics  2,63
Norfolk Southern  2,59
Illinois Tool Works 2,57
Air Products  2,56
ACE Ltd  2,55
Colgate Palmolive  2,54

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Használja a Spotify-t? Önnek is készített egy személyes összefoglalót

Használja a Spotify-t? Önnek is készített egy személyes összefoglalót

Rendőrök védik a Trump-hívektől a georgiai választási biztost

Rendőrök védik a Trump-hívektől a georgiai választási biztost

Összeomlott a világ legnagyobb rádióteleszkópja, a 900 tonnás Arecibo

Összeomlott a világ legnagyobb rádióteleszkópja, a 900 tonnás Arecibo