HVG Könyvek
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hulladékmentes vagy zero waste mozgalmakról egyre több helyen hallhatunk. Ha még nem tettük meg, itt az ideje, hogy mi is kövessük a trendet. Hiszen ha csak a konyhánkat nézzük, megdöbbentőek a számok: éves szinten átlag 40-45 kilónyi élelmiszert dobunk ki, ami a bolygónkon kívül a pénztárcánkat is megterheli.

Mit is jelent a zero waste? Röviden azt, hogy megpróbálunk fenntarthatóbb életet élni. Ez az elérendő cél, a konyha pedig tökéletes hely az induláshoz, hiszen a karantén következtében nagyanyáink "ételt nem dobunk ki” elve még inkább előtérbe került. Sajnos sokunknak csökkennek a bevételei, és mindannyian minimalizálni akarjuk a boltba járást.

©
A következő hetekben rendszeresen adunk majd ötleteket, hogyan kerülhetjük el azt, hogy a drágán megvásárolt, gondosan elkészített étkek a kukában landoljanak. A kreatív ötletekhez a Zero Waste konyha című könyvből is „újrahasznosítottunk”, amelynek szerzője Kate Turner igazi „zero waste bajnok”. Biokertészkedik, tyúkokat és gyerekeket nevel, komposztál, recepteket kreál, és a tapasztalatait cikkekben, könyvekben és a blogjában osztja meg.

A három kulcsszó: csökkentés, felhasználás, újrahasznosítás

A pazarlásmentességhez először is kevesebb élelmiszert vásárolunk, újrahasznosítjuk, amit lehet, és kevesebb szemetet termelünk. Aggodalomra nincs okunk: nem kell az eddigi életstílusunkat a feje tetejére állítanunk! Valójában meglepő, milyen sokat jelent akár pár egyszerű változtatás. A csökkentés a gyakorlatban nem igazán érezhető, hiszen tulajdonképpen azt jelenti, hogy nem vásárolunk többet, mint amire szükségünk van.

A tervezés itt alapvető. Próbáljuk kikerülni az impulzusvásárlás és az akciós, nagy kiszerelésű csomagok csapdáját – a megromló, fel nem használt termékek rendszerint a veszteséget növelik.

Az újrahasznosítás és a „hulladékok” felhasználása igényel némi kreativitást, de megéri; manapság már a legmenőbb éttermek séfjeinek is feladata, hogy minél kevesebbet dobjanak ki – az alapanyag minden részét felhasználják, a karalábé vagy a sárgarépa zöldjét is. Amikor a vacsorát tervezzük, gondoljuk át, hogyan hasznosíthatnánk az ebédmaradékokat! De ha népszerűségre vágyunk, lehetőleg ne csak újramelegítsük ugyanazt az ételt. A tegnapi csilit töltsük tortillába, az előző esti tésztából készítsünk salátát! Az újrafelhasználás azt jelenti, hogy a legtöbbet hozzuk ki a maradékokból, így nem a kukában végzik, sőt finom falatokat varázsolunk belőlük. Ha megmarad valami, akkor másnap próbáljuk úgy tervezni a fogásokat, hogy az része lehessen – néha a hozzávaló keresi a receptet. Ha lefagyasztható az étel, akkor tegyük meg – később még jól jöhet. Havonta nézzük át a kamra polcait, mi az, aminek közeli a szavatossági ideje, és tervezzünk ezekből az alapanyagokból fogásokat.

Mielőtt kidobnánk valamit, tegyük fel az alábbi kérdéseket: Ehető? Ha nem, akkor újra fel tudom használni? Komposztálható? Ha igen, akkor ne dobjuk ki, hanem tegyük a komposztáló edénybe, amelyet már akár a lakásban is elhelyezhetünk.

Az első zero waste hét

Az előre tervezés az alapvető különbséget jelentheti a pazarló és a pazarlásmentes hét között.

Tervezzük meg a menüt – de ne legyünk túl szigorúak! Az élet a leggondosabban kitalált terveket is átírja. Ha gondot okoz pontosan megtervezni az étrendet, lehetünk kicsit lazábbak! Így könnyebben is változtatunk, ha valami közbejön, egyszerűbb a bevásárlás és kevesebb a pazarlás. A heti vacsorákat csoportosítsuk egy ételfajta – például tészta, hal vagy gabona – köré, így néhány étkezésben felbukkanhat ugyanaz az alapanyag, felhasználhatjuk, ami kéznél van, és amit éppen megkívánunk. Az alábbi menütervet a könyvből ollóztuk - a szombati nap sajnos jelenleg nem ültethető át a gyakorlatba.

Minta menüterv
©

Vonjunk be mindenkit – szerezzünk híveket! Amikor nekilátunk a heti étrend megtervezésének, vonjunk be minden érintettet! Első lépésként soroljunk fel ételeket, amelyeket minden családtag szeret! Menet közben változtathatunk a fogásokon úgy, hogy beledolgozzuk a maradékokat, és ami még kéznél van.

Legyünk türelmesek – szabad változtatni! Kiderülhet, hogy a menütervezés és bevásárlás egész hétre nem való nekünk. Ha nehéz ragaszkodni a menütervhez, vagy a hét vége felé a kukában köt ki az étel, gondolkodjunk kicsiben: próbáljunk csupán 3-4 napra előre tervezni! Az utána következő napot pedig szánjuk a maradékok felhasználására.

Összefoglalva: fontos a tervezés, egy kis tudatosságra is szükségünk lesz, és nyitottnak kell lennünk a szemléletváltásra. Viszont, ha sikerül betartanunk a tippeket, akkor több szabadidőnk és pénzünk is marad, és az életminőségünk is javulni fog. Itt is érdemes fokozatosságra törekedni, és egy idő után az új hozzáállás teljesen természetessé válik.

A kenyér megmentése

Az egyik legfontosabb élelmiszerünk az egyik legszéleskörűbben újrafelhasználható alapanyag is. Régen kimondottan bűn volt a kenyeret kidobni – ma sem jó érzés. Mit tehetünk azért, hogy kenyér ne kerüljön a szemétbe? Először is ügyeljünk arra, hogy ne penészedjen meg, mert akkor már valóban nem fogyasztható. Tegyük papírzacskóba vagy textilzsákba. Így nem tud megpenészedni, legrosszabb esetben megszikkad.

A száraz kenyér legalapvetőbb felhasználási lehetőségei:

• Készíthetünk belőle zsemlemorzsát.

• Tejszínnel/tejjel felhigított felvert tojásba forgatva kicsit állni hagyjuk, hogy megszívja magát, majd olajban kisütve bundás kenyeret készíthetünk.

• Ha a leves, pörkölt vagy bármilyen más étel zsírosabbra sikeredett, mint szerettük volna, akkor dobjunk bele egy szelet száraz kenyeret, magába szívja a felesleget.

• A kiszáradt kenyeret újjáéleszthetjük: melegítsük elő a sütőt 160 ºC-ra. A kenyeret spricceljük be vízzel vagy tejjel és tegyük 8-10 percre a sütőbe.

• Szeleteljük fel még szikkadt állapotban, tegyük sütőbe vagy kenyérpirítóba, majd vágjuk kockákra. Hagyjuk teljesen kiszáradni, és tegyük légmentesen záródó fémdobozba. Levesekhez – főleg krémlevesekhez - kiváló betét, de salátákhoz is kitűnő - nem kell drága pénzért krutont vásárolni.

• A szikkadt kenyérből remek melegszendvics válhat, akár más maradékok felhasználásával. Ilyenkor használjunk kicsit szaftosabb, zsírosabb hozzávalókat, de bespriccelhetjük egy kevés tejjel is.

• Tejbe áztatva jó lehet fasírozotthoz, töltött csirke töltelékéhez, de sűríthetjük vele a spenótot is.

• Készülhet belőle mákos guba, máglyarakás, különböző felfújtak, pudingok.

Végül pedig álljon itt egy finom „újrakenyér” étel - édes és sós változatban.

ANGOL VAJASKENYÉR-PUDING

Hozzávalók:
30 dkg szikkadt kenyér, kalács, vagy kifli
10 dkg vaj
7 dl tejszín
7 dkg barna cukor
4 db tojás
1 db citrom és / vagy narancs reszelt héja
csipet őrölt fahéj
1 ek vaníliaeszencia

Vajaskenyér puding
©

Melegítsük elő a sütőt 180 ºC-ra. A kenyeret vágjuk fel vékony szeletekre, és minden szelet egyik felét kenjünk meg vajjal. Egy nagyobb tűzálló tálat kenjünk ki vajjal. A kenyérszeleteket helyezzük el a tálban úgy, hogy a vajas felük nézzen felfelé. A felvert tojásokat keverjük el a tejszínnel és a többi hozzávalóval, majd öntsük a kenyérszeletkere, és kicsit nyomkodjuk bele kenyereket. Süssük kb. 20-25 percig, amíg az öntet megszilárdul.

Tipp: gazdagíthatjuk aszalt vagy friss gyümölcsökkel, túróval, lekvárral, darabokra tört csokoládéval is.

Sós változat: A kenyereket megkenjük vajjal, a tojást összekeverjük tejszínnel, zöldfűszerekkel, sóval borssal, apóra vágott sonkával vagy kolbásszal és a kenyérre öntjük. A tetejét meghintjük reszelt sajttal. Addig sütjük, amíg a szósz megszilárdul.

A cikk elkészítéséhez a Zero waste konyha - Tippek a pazarlásmentes étkezéshez című könyvet is használtuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Könyvek HVG Könyvek

Húzza ki magát, és a helyükre kerülnek a dolgok!

Amikor a testünk merev és görcsös, valószínűleg a gondolataink is feszültek. Ha a gerincünket görnyedten tartjuk, fejünket a két vállunk közé húzzuk, akkor rendszerint haragszunk, félünk vagy szorongunk. Ritkán hallgatunk a testünk üzeneteire, mert elveszünk a gondolatainkban, pedig érdemes!