Tetszett a cikk?

TIZIANÓNAK TULAJDONÍTVA:MÁRIA GYERMEKÉVEL ÉS EGYSZENT PÁL KÉPÉBEN MEGJE-LENŐ DONÁTORRAL, OLAJ, VÁSZON, 108*96,5 CMA...

TIZIANÓNAK TULAJDONÍTVA:
MÁRIA GYERMEKÉVEL ÉS EGY
SZENT PÁL KÉPÉBEN MEGJE-
LENŐ DONÁTORRAL,
OLAJ, VÁSZON, 108*96,5 CM
A Nagyházi Galéria nyugati trendnek megfelelően bevezetett „régi mesterek” aukciói inkább az alkalmak különlegességével, mint hangos sikereikkel tűnnek ki. Az elmúlt évszázad fordulatainak ismeretében hihetetlennek tűnik, hogy magángyűjteményekből még mindig ilyen mennyiségben és minőségben kerülnek elő XVI--XVIII. századi művek. Nagyháziék igyekezete mindmostanáig többnyire inkább tiszteletet, semmint anyagi hasznot hozott a háznak, hiszen egy átlagos ismeretekkel rendelkező gyűjtő szemében nincs alapja az egyébként elvárhatóan magas áraknak. Az nem elég, hogy szép és régi, ha ugyanennyi pénzért „leinformálható” Vaszaryt vagy Rippl-Rónait is kapni.

Az eddigiekért megérdemelt jutalom volt a sorstól, hogy éppen náluk vált Tizianóvá egy nyilvántartott, de korábban egyszerűen csak velencei mester (még korábban Tiziano követője) művének tartott festmény, még ha védettsége okán nem is derülhetett ki, mennyit érhet a szabad nemzetközi piacon. Ha a bulvársajtón múlik - jó látványosan azon tanakodtak, hogy egy Tiziano pesti árverésen biztosan csak kamu lehet -, akkor e ritka alkalom beláthatatlan következményekkel járó bukást hozott volna a háznak és az egész magyar műkereskedelemnek. A tétel komoly szakmai támaszt kapott a hozzáértők részéről, így a Madonna gyermekével és egy Szent Pál képében megjelenő donátorral című kép ára fel is ment a tisztes 140 millió forintig.

Mivel a négynapos aukció lapzártánk idején még tart, ezért csak az első este két másik kiemelhető tételét áll módunkban megemlíteni. Az egyik egy ismeretlen XVIII. századi flamand rajzoló Szent Sebestyént ábrázoló krétarajza, melyet az árverés előtt nyilvánítottak védetté, és 440 ezres leütési árán -- élve elővásárlási jogával -- a Magyar Nemzeti Galéria vásárolta meg. A másik pedig Munkácsy nagyon korai, még Lieb Mihályként Pesten szignált Cigánylánya 1863--1864-ből, amelyet kikiáltási áron, 12 millió forintért vitt haza új tulajdonosa.

G. E. (2005. június)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik: Felesleges különbséget tenni a vakcinák között

Szlávik: Felesleges különbséget tenni a vakcinák között

Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak

Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak

Sikerült létrehozni az északi szélesszájú orrszarvú két újabb embrióját

Sikerült létrehozni az északi szélesszájú orrszarvú két újabb embrióját