szerző:
hvg.hu

Az óriási kínálat és a csökkenő kereslet ellenére Kecskemét ingatlanpiaca fellendülőben van, sokan költöznek ki- és be a városon belül is. Az alföldi nagyvárosban izgalmassá vált az ingatlanüzlet, amelyet jelez a franchise szervezetek megjelenése, valamint az egységbe tömörülő közvetítők szakmai szövetsége.

Kecskemét használtlakás-piacán óriási a túlkínálat, mivel az eladók nem hajlandóak lejjebb vinni az elmúlt években föltornázott árakat. A használt lakások négyzetméterárai megrekedtek 150-160 ezer forintnál, ami azt jelenti, hogy a kétszobás, távfűtéses lakásokat az egyébként reális 6,8-7 millió forint helyett 7,5-8 millió forintért kínálják. A hirdetési újságokban több oldalt töltenek meg az eladó házgyári lakások, összességében 5-600 ilyen lakás keres gazdát – mondta Sándor István, a napokban alakult Kiskun Ingatlan Szakmai Szövetség egyik alapítója.

A legkeresettebbek a másfél-kétszobás társasházi lakások, a korábban legnépszerűbb garzonok, egyszobás lakások már csak szűk réteg számára jelentenek megoldást. Ez utóbbiak viszonylag drágák, mégis rövid idő alatt, jóval 5 millió forint feletti áron kelnek el. A belvárosi használt lakások ára átlagosan tíz százalékkal magasabb.

Malom Center a belvárosban
Egyre többen vesznek idősebb, 14-15 millió forintos családi házakat, amelyeket 3-4 millió forintos ráfordítással korszerűsítenek. Ezzel a megoldással a tulajdonosok olyan családi házra tehetnek szert, amelynek áráért csupán egy 80 négyzetméter körüli új társasházi lakást vehetnének. Egyre több kecskeméti adja el 60 négyzetméter körüli használt lakását is, hogy helyette hitelből fiatalabb otthont vásároljon: az új lakást keresők a 13-14 millió forintos ingatlanokat részesítik előnyben. Ezekből egyelőre kevés van, bár a korábban kizárólag kislakásokat építő cégek már ráálltak erre a szegmensre.

Újépítésű ingatlanok gyakran épülnek a városközponthoz közeli kis utcában lévő réstelkeken. Kecskemét legdinamikusabban fejlődő városrészében, a Hunyadi városban is többlakásos társasházak, kisebb társasházak és sorházi lakások jelentek meg a piacon, amelyeket átlagosan bruttó 200 ezer forintos négyzetméteráron kínálnak. Az egyedi lakóépületek építésére alkalmas telkekért 25-40 ezer forintot kérnek négyzetméterenként.

Új irodák irreális áron

A városközpontban lévő volt szakszervezeti székházat jelenleg alakítják üzletházzá és luxus irodaépületté. Az itteni „A” kategóriás irodákat, üzleteket 500 ezer forintos négyzetméteráron akarják értékesíteni, amely összeg Sándor István szerint csak igen szűk réteg számára megfizethető. A kecskeméti irodák bérleti díja havi 1200 és 7000 forint/négyzetméter között mozog, és a város három nagyobb irodaházának kihasználtsága csupán 60-70 százalékos. A belvárosban már magasabbak a bérleti díjak: a Malom Center közvetlen környékén például 3-7 ezer forintos négyzetméteráron kínálják az irodákat, de a kereslet ezekre is mérsékelt, az új üzletközpont 10 ezer forintos bérleti díját már nem is említve.

Az elmúlt 3-4 évben rendszeressé vált, hogy ügyvédek, közjegyzők, könyvelők és kisebb vállalkozások inkább egy-egy belvárosi lakást vesznek meg, és azt használják irodaként. Az új 9-12 lakásos társasházaknál is gyakori, hogy a földszinten lévő, eredetileg üzletnek épült helyiségeket irodaként hasznosítják.


Plázából a peremkerületekbe (Oldaltörés)

A Malom Center üzlethelyisége iránt már a nyitás előtt óriási volt a kereslet, mára viszont egyre többen válnának meg bérleti joguktól. Ennek oka nagy valószínűséggel a 10 magas bérleti díj, valamint az, hogy a szétaprózódó vásárlóerő mellett a várt bevételeket túltervezték. A városban gyakorlatilag az összes multinacionális áruházlánc jelen van.

A déli ipari-kereskedelmi övezetben sok autókereskedés is nyílt, többségük saját tulajdonú ingatlanon. Szinte alig van olyan autótípus az országban, amelyet ne lehetne egy 600 méteres körzeten belül megvásárolni. A betelepülő cégek miatt az ipari tevékenységre alkalmas telkek ára megugrott, és a mezőgazdasági területből átminősített autószalonok, bevásárlóközpont számára megfelelő telkek nagy részét 10 ezer forintos négyzetméteráron kínálják. Több olyan ipari ingatlan is eladó, amely régen egy-egy nagyvállalt épülete volt. Ezeket a csarnokszerű, nagyobb épületeket felosztották, és különböző nagykereskedelmi lerakatok költöztek falaik közé. Érdekes tendencia a bútoros cégek betelepülése, ugyanis a tucatnyi már meglévő kereskedés mellett az elmúlt néhány hónapban négy újabb bútorszalont is nyitottak. Az ilyen ingatlanok bérleti díja 600-1200 forint között mozog négyzetméterenként.

Élet a városon túl

Kecskemét környékének ingatlanpiaca felemás képet mutat: az autópályához közel eső Kadafalván, Ballószögön és Helvécián kifejezetten megélénkült a piac. A legfelkapottabb település a Kecskemét központjától 7-8 kilométerre lévő Kadafalva, amelyet teljesen közművesítettek és kiépítették belső útjait. Itt található a környék egyik legnagyobb ipari parkja is, amely szintén vonzerőt jelent. A településen és közvetlen vonzáskörzetében a közelmúltban 40-50 új telket alakítottak ki és ezekre több tucat új ház épült. A régebbi külterületi részeken jellemzően amerikai típusú, esetenként könnyűszerkezetes házak nőnek ki a földből, amelyek közül egyeseket 40-45 millió forintért kínálnak.

A Kecskeméttől 7-8 kilométerre lévő Ballószögön és Helvécián inkább a használt ingatlanokat keresik. Itt egy jobb minőségű lakás 10-12 millió forintba kerül. Az autópályától messzebb eső települések iránt már lényegesen kisebb az érdeklődés: Városföldön például már 8-10 millió forintért, Szentkirályon pedig a kecskeméti árak 60 százalékáért is kínálnak családi házat. A Kiskunfélegyháza és Kecskemét közötti településeken, Jakabszálláson, Fülöpjakabon és Kunszálláson gyakorlatilag áll a piac.

A tanyák iránt is csökkent a kereslet: míg korábban gyakran akadt német, holland vagy osztrák vevő, mára ezek is elmaradoztak. Jó állapotú tanyákat egyébként 4-8 millió forintért kínálnak. A nyaralókat is tömegesen adnák el: Lakitelek-Tőserdőn és Tiszakécske-Kerekdombon, az egykor roppant népszerű üdülőhelyeken gyakorlatilag minden harmadik üdülő vevőre vár.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség 

Győr új fideszes polgármestere: Vannak gyomok, amiket ki kell gyomlálni

Győr új fideszes polgármestere: Vannak gyomok, amiket ki kell gyomlálni

Meghalt egy magyar férfi a bangkoki repülőtér fogdájában

Meghalt egy magyar férfi a bangkoki repülőtér fogdájában

Marabu Féknyúz: Még hogy válságban a súlyemelés!

Marabu Féknyúz: Még hogy válságban a súlyemelés!

Mindkét magyar váltót kizárták a korcsolya Eb döntőjéből, Liu Shaolin szerint oktalanul

Mindkét magyar váltót kizárták a korcsolya Eb döntőjéből, Liu Shaolin szerint oktalanul

„Ne haragudjon, de ön nem hagyományos értelemben vett szépség”

„Ne haragudjon, de ön nem hagyományos értelemben vett szépség”

Tíz szavazattal nyert az egyik polgármester-jelölt Pötrétén

Tíz szavazattal nyert az egyik polgármester-jelölt Pötrétén