szerző:
hvg.hu

A fürdőszoba ízléses kialakítására súlyos százezreket kell költenünk, bár ha nagyon rátartiak vagyunk, közel félmilliót is elverhetünk egyetlen csaptelepre. Mely megoldások a legdivatosabbak, és hol húzódik a praktikum és az esztétikum közötti határ?


A fürdőszoba kialakításának legsarkalatosabb pontja a burkolat kiválasztása. Furcsán hangzik, de a padlón akár az életünk is múlhat, hiszen a fénylő, csillogó járólapok gyakorlatilag életveszélyesek. A fürdőszobába ezért mindenképpen célszerű strukturált felületű (akár bordázott, akár csúszásmentes) járólapot rakatni, még akkor is, ha ez látszólag az esztétikum rovására meg. Ha viszont ragaszkodunk a fényes lapokhoz, nagyon jó fürdőszobaszőnyeget kell választanunk, olyat, amelyik egy kicsit sem csúszik. (A tervezők a fürdőszobába és a konyhába csak akkor tervezhetnek polírozott felületű burkolatot, ha a megrendelő ennek alkalmazására írásban ad megbízást, tudomásul véve a balesetveszélyt. A burkolattervezés ugyanis büntetőjogi felelősséggel jár.) A kisforgalmú helyiségben egyébként tökéletesen megfelelnek a PEI II−IV-es kopásállóságú burkolatok.

Hódit a fa és a faminta
Egyre több fürdőszobába kerül parkettamintás és textilmintás kerámia, de a faanyagok és a bambuszmozaikok is

© www.diamondspas.com
 belopták magukat ebbe a helyiségbe. Fa helyett mindenképpen praktikusabbak a kőből készült fautánzatok, mert azok garantáltan bírják a vizet. Az egzotikus faanyagokat persze megpróbálják vízhatlanná tenni, speciális, gyantás alapú fugázó anyagot is gyártanak hozzájuk. Az ilyen burkolatoknak ennek ellenére nincs akkora múltjuk, hogy tudni lehessen róluk, tartósak-e − hívja fel a figyelmet Lehőcz Kata lakberendező. A faburkolatok ráadásul még nagyon drágák: míg az extra kategóriába tartozó padlólapok négyzetméterét 10 ezer forintért vesztegetik, addig a fürdőszobába szánt jó minőségű faburkolatok négyzetmétere 17 és 21 ezer forint között mozog.

Egyénre szabva
Manapság egyre magasabban burkolják a falakat. A mennyezetig burkolni ennek ellenére nem túl praktikus, bár ha a kádat is zuhanyzónak használjuk, mindenképpen kétszáz-kétszázhúsz centiméteres magasságig kell fölrakni a csempét. A fürdőszoba kialakítását nem szabad trendeknek alárendelnünk, mindig saját életvitelünket, szokásainkat kell szem előtt tartanunk. Teljesen fölösleges például hidromasszázs kádat vennünk, ha évente csak egyszer használjuk. Egy hat négyzetméteres fürdőszoba esetében sem érdemes milliókat költenünk dekoratív luxusmegoldások tömegére, mert azok általában csak a helyet foglalják. Kisebb fürdőbába nem ajánlott egyszerre bezsúfolni a kádat, a zuhanyzót, a mosógépet és mosdót; ha általában zuhanyozunk, és csak néhanapján fürdünk, célszerű olyan zuhanyzót kialakítanunk, amelynek mélyebb az alja, és akár ülőkádként vagy gyerekkádként is használható. Ha viszont jellemzően fürdünk, fölösleges helyet pazarolnunk külön zuhanykabinra. Ilyenkor praktikusabb egy üvegfalat (kádparavánt) tenni a kád elé, és felszerelni egy kombinált csaptelepet. Manapság nagyon divatosak az olyan falra épített mosdókagylók is, amelyeknek nincs talpuk. Ezeknél ügyelni kell arra, hogy felfüggesztésük masszív legyen, és nagyobb súlyt is kibírjanak − ne szakadjanak például le, ha rácsimpaszkodik a gyerek.

Kabin, de minek?

© www.diamondspas.com
A készen vásárolható zuhanykabinok, masszázs- és gőzkabinok nagyon szépek és okosak, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a tulajdonosok a kezdeti lelkesedés után gyakorlatilag nem használják őket − szögezi le a lakberendező. Ilyesmit ezért csak akkor vegyünk, ha valóban szükségünk van rá, mert egyébként csak a helyet foglalja. Ezek ráadásul jóval nagyobbak a hagyományos kabinoknál; míg ez utóbbiak egy 90x90 centiméteres helyen is elférnek, addig az extrákkal felszerelt változatoknak sokszor egy 110x110-es terület sem elegendő.

Az épített zuhanyok szintén nagyon divatosak. Esetükben már a beépítés előtt tisztázni kell, hogy milyen lefolyást és tálcát akarunk kialakítani, mert a csaptelepeket és a szerelvényezést is ezekhez kell igazítani. Az épített zuhanyok sokszor szerelvényfallal készülnek, ami azt jelenti, hogy a kabin mellett további 5−7 centiméterrel keskenyebb lesz a fürdő látható területe. A szerelvényfal általában vízálló gipszkartonból készül, e mögé kerülnek maguk a szerelvények. Ilyenkor csak a csaptelep és a zuhanyfej látszik. Ha a fürdőszobában padlófűtés van, ügyelni kell arra is, hogy a kabin tartószerkezetének rögzítése során ne sértsük meg a padlófűtés csöveit.

Csaptelep négyszázezerért
Teljesen mindegy, hogy lecsapható vagy tekerhető csaptelepet választunk, a lényeg, hogy jó minőségű legyen. Ha erős a kezünk, praktikusabb a karos csap, mert a tekerhető csapok gyakran a túlhúzás miatt mennek tönkre. Nagyon vízköves helyre nem tanácsos felületkezelt, antikolt, aranyozott vagy rezezett csaptelepet rakatni, mert nagyon megsínyli a takarítást. Vehetünk mozgásérzékelő csaptelepet is; ezek között akad olyan is, amely fölismeri a használót, és a megfelelő hőmérsékletű vizet keveri ki neki, sőt, a vízsugarat is ízlése szerint világítja meg. Ez persze nem olcsó mulatság, egy ilyen szerkezet körülbelül 400 ezer forintba kerül, míg egy jó minőségű, megbízható csaptelep 10 ezer forintból is kijön. Vannak ennél jóval olcsóbb, kínai csaptelepek is, amelyekkel igencsak vigyázni kell: ezek ugyanúgy néznek ki, mint a drága dizájntermékek, de körülbelül kétszeri használat után tönkremennek a belső betéteik, így szinte azonnal ki kell cserélni őket.

Ismét tudja fogadni a Mol, újra jön az olaj a Barátság vezetéken

Ismét tudja fogadni a Mol, újra jön az olaj a Barátság vezetéken

Királyi vizit hozza lázba egész Downton Abbey-t

Királyi vizit hozza lázba egész Downton Abbey-t

Weber elárulta, miért nem zárták ki a Fideszt a Néppártból

Weber elárulta, miért nem zárták ki a Fideszt a Néppártból

Marabu FékNyúz: Bécsi sár

Marabu FékNyúz: Bécsi sár

Mutatunk egy remek videoszerkesztőt Androidra, érdemes lehet letöltenie

Mutatunk egy remek videoszerkesztőt Androidra, érdemes lehet letöltenie

Kiderült, ki lesz a Forma–1 kommentátora a köztévén

Kiderült, ki lesz a Forma–1 kommentátora a köztévén