szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Ausztriában körülbelül 3,2 millió hűtőszekrény- és fagyasztó működik.

Ausztriában körülbelül 3,2 millió hűtőszekrény- és fagyasztó működik. A számítások szerint ha valamennyi régi típusú lenne, akkor évente 1181 millió kilowattóra áramot fogyasztanának, míg optimális esetben, vagyis modern jégszekrények esetén ugyanez a szám 766 millióra csökkenne. Egy háztartásra vetítve (a gép tizenöt éves élettartamával számolva) összesen 1900 kilowattóra megtakarítást jelent egy újabb készülék beszerzése.
A gyártók fejlesztéseinek köszönhetően az újabb hűtők és fagyasztók már egyre kevesebb áramot fogyasztanak. Az A energiaosztályos készülékek mellett megjelentek az A+ és A++ berendezések is. Az előbbi 25, míg a két „pluszos” gép 45 százalékkal kevesebb áramot „vesz fel”, mint az alap A kategóriás társa.
 
Tippek a gazdaságos használathoz
 
1. Szigetelés – rendszeresen ellenőrizze tömítést, hogy jól zár-e a hűtőszekrény ajtaja.
2. Csak szobahőmérsékletűre hűlt ételeket tegyen a hűtőbe.
3. Hagyjon 5-10 centiméter távolságot a fal és készülék hátoldala között, ezzel a gép áramfelhasználását akár tíz százalékkal is csökkentheti.
4. Ne tartsa kicsi helyiségben a hűtőszekrényét, és lehetőleg ne „zárja be” a konyhabútorba – az utóbbival megrövidíti a gép élettartamát, amely "hálából" izmos villanyszámlát generál.
5. Ha készülékéből hiányzik az automatikus leolvasztás funkció és jég képződik benne, akkor rendszeresen olvassza. A jegesedés öt százalékkal is növelheti a fogyasztást.
6. Ügyeljen a hűtő elhelyezésére, lehetőleg ne állítsa fűtőtest, tűzhely, mosó- vagy mosogatógép mellé. A helyes pozíció kiváálasztása öt százalékos megtakarítást jelent.
7. A mélyhűtött élelmiszereket tegye a hűtőszekrénybe felengedni – ezzel energiát takarít meg, ugyanis alacsony marad a hűtő hőmérséklete.
8. Az élelmiszerek optimális tárolási hőmérséklete 5-7 fok, felesleges ennél alacsonyabb fokozatot beállítani.
9. Ne engedje be a meleget a hűtőbe – vagyis ne hagyja sokáig nyitva gép ajtaját.
10. Ha lehetséges, a ház, vagy a lakás hűvösebb részén rendezzen be kamrát – tizenöt fokon egy-egy napi „ellátmány” frissen tartható.
11.  A méret a lényeg, 50-60 liter űrtartalom elegendő személyenként, azaz nem kell rögtön a legnagyobb hűtőszekrényt beszerezni, így spórolhat az áramszámlán.
12. Vásárlásnál figyeljen a hűtőgép tulajdonságaira. A No Frost (jégmentes) típusú készülékek teljesen meggátolják a belső jegesedést, viszont a ventillátor miatt 10-30 százalékkal több áramot fogyasztanak. A Low- és Stop-Frost gépek csökkentik a jégképződést, viszont kevesebb energiával működnek.
 
Önkiolvasztó rendszer (No Frost)

A vgf.hu szakportálon a fentiek mellett további megfontolandó tanácsokat talál. Ugyanitt olvasható a fentebb említett  No Frost rendszer leírása is:
"Sokáig sokan hitték: egy hűtőszekrény akkor jó, ha szép kövér jégréteget hízlal a hűtőfelületén. Márpedig a jégbunda éppen hőszigetelő tulajdonsága miatt igencsak káros a villanyszámlára és a hűtőszekrény elektromos fogyasztására. Ezért az úgynevezett no frost technológia valóban forradalmasította a háztartási hűtők működését, és egyre inkább bővül a piaci kínálata.

A gyártók ismertetőikben az automatikus fagyasztó-leolvasztási rendszert többféleképpen, de leginkább a No Frost elnevezéssel jelölik. Az új rendszer lényege, hogy amíg a korábbi hűtőkben hűtéskor a hideg levegő a nehézségi erő hatására lassan lefelé süllyed, az új hűtési rendszerben a hűtőtér hátfalán lévő ventilátor gondoskodik a hideg levegő gyors és egyenletes keringéséről. A légáram az elpárologtató felé "tereli" a nedvességet is tartalmazó levegőt, a nedvesség ráfagy az elpárologtatóra, ahonnan az az időkapcsolóval vezérelt fűtés hatására leolvad. 

A keletkező olvadékvíz összegyűlik a fagyasztót működtető kompresszor feletti tálkában, amelyből annak melegétől elpárolog. A hagyományos gépektől eltérően nem képződik dér vagy jég a hűtőszekrény falain, ezért higiénikusabb, és az élelmiszerek igen rövid idő alatt lehűlnek, ami körülbelül 50 százalékos időmegtakarítást jelent."

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Dubaj: ilyen egy luxus buszmegálló

Dubaj, ez az apró arab államocska a luxusturizmusba fekteti kőolajból származó bevételei jelentős részét, így készülve...

Mi a jó gyereknevelés titka?

Mi a jó gyereknevelés titka?

Egyértelmű hasonlóságok vannak a két Boeing-szerencsétlenség között

Egyértelmű hasonlóságok vannak a két Boeing-szerencsétlenség között

Eltűnt 14 éves fiút keresnek Bács-Kiskun megyében

Eltűnt 14 éves fiút keresnek Bács-Kiskun megyében

Paris Jackson: Megerősítette a rendőrség, hogy öngyilkossági kísérlet miatt jártak mentők a házánál

Paris Jackson: Megerősítette a rendőrség, hogy öngyilkossági kísérlet miatt jártak mentők a házánál

14 éves fiú rabolt ki egy másikat Győrben

14 éves fiú rabolt ki egy másikat Győrben

Videó: extrém erős szélben kellett leszállnia a 173 000 kilós óriás-repülőgépnek

Videó: extrém erős szélben kellett leszállnia a 173 000 kilós óriás-repülőgépnek