szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A lakáspiacon az elmúlt időszakban jelentős értékromlás következett be...


A lakáspiacon az elmúlt időszakban jelentős értékromlás következett be 2006-hoz képest. Ám ha mindezt összehasonlítjuk az elmúlt 5 év változásaival, összességében reálérték-növekedést tapasztalhatunk. Jelenleg elsősorban a piaci kereslet és kínálat befolyásolja az értéknövekedést, vagy -csökkenést. Hosszú távon azonban ebbe beleszól a gazdasági növekedés, a hitelkamatok csökkentése (az alapkamat csökkentése), és leginkább az egyre élesedő verseny a bankszektorban (vagyis az, hogy a lakosság milyen könnyen juthat pénzhez a bankoktól). Az ingatlanpiaci növekedés fő motivációja minden időben a gazdaság stabilitása és az olcsó pénz.

Amikor egy átlagember ingatlanvásárlást, illetve bármilyen más befektetést fontolgat, a legfontosabb, amit meg kell határoznia, az, hogy mikorra várja a befektetése megtérülését, illetve a megfelelő hozam elérését. Az ingatlanbefektetés elsősorban mindig egy hosszú tavú befektetés. A fejlett országokban már több mint 100 éve tapasztalják az ingatlanpiac folyamatos ingadozását: szakértők szerint minden 20 éves ciklusban van egy olyan időszak, amikor nagymértékben csökken az ingatlanok értéke egy viszonylag rövid periódusra. Ezt az átmeneti csökkenést azonban törvényszerűen mindig újabb értéknövekedés követi. Vagyis ez azt jelenti, hogy a hosszú távra befektetők számára nem jelent veszélyt a jelenlegi gazdaság helyzet.

A rövid távú ingatlan-befektető ezzel szemben akkor vásárol ingatlant, amikor azok értéke alacsony, s később (egy rövidebb időintervallumon belül) magasabb áron értékesíti azt. Az ingatlanbefektetéshez általában nincs szükség szakértelemre, az átlagember számára is vonzó befektetési lehetőség lehet a bonyolultabb pénzpiaci befektetési formákhoz képest. Az ingatlanvásárlás általában az érzelmekhez kötődik, és emellett olyan módja a nyereség szerzésnek, amellyel jóval magasabb hozam érhető el, mint például az átlagos bankbetétekkel 

„Mivel a fejlett országok ingatlanpiacain számolni kell azzal, hogy bizonyos időközönként lehetnek némileg aggasztóbb időszakok és nehézségek a pénzügyi világban, rövid távú gondolkodás esetén az ingatlanpiaci befektetés kockázatos lehet.” – mondta el Ben Ezra Yizhaq, a Central Home cégvezetője, majd hozzátette: „Sok befektető rövidtávon megérezheti a súlyát döntésének, és talán az érzékelt kockázata is magasabb lesz, de ahogyan mondani szokás: Kockázat nélkül nincs nyereség. Idővel azonban bebizonyosodik majd, hogy az ingatlanbefektetés még mindig az egyik legjobb befektetési forma, s hosszú távon haszonnal kecsegtető döntés lehet.

A Central Home szakemberei az alábbi tényezőkben látják az ingatlanpiac fejlődésének további lehetőségét és a befektetési kockázat csökkenését:
•  középtávon nagyobb verseny a bankok között
•  jobb hitel-besorolás az átlagos magyar vevőnek
•  tudatos magatartás: a megtakarítás fontossága, több formában (egyik az ingatlan-befektetés)
• „második otthon-vásárlási” kultúra kialakulása
•  szoros együttműködés az eladó és az ingatlanértékesítő között, mely az adásvételek biztonságát növeli.
A fenti tényezők megvalósulása mellett a magyar ingatlanpiac is a fejlett ingatlanpiacok közé lesz sorolható.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Eltűnt Fafula Mirella

Eltűnt Fafula Mirella

A Fidesz-kormányé az 5. legnagyobb hiány az EU-ban

A Fidesz-kormányé az 5. legnagyobb hiány az EU-ban

Nem utal az Államkincstár a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak

Nem utal az Államkincstár a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak

Helyi népszavazással döntik el Révfülöpön, hogy építsenek-e kikötőt

Helyi népszavazással döntik el Révfülöpön, hogy építsenek-e kikötőt

Az idő pénz: de hol a csomagom?

Az idő pénz: de hol a csomagom?

"A magyar a Kárpát-medence nyertes nemzetei közé lép" – óvodaalapkövet tett le a miniszteri biztos Nagycétényben

"A magyar a Kárpát-medence nyertes nemzetei közé lép" – óvodaalapkövet tett le a miniszteri biztos Nagycétényben