szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A kerti tó gondozása rendszeres elfoglaltságot ad a tulajdonosoknak, így...


A kerti tó gondozása rendszeres elfoglaltságot ad a tulajdonosoknak, így tóépítésbe csak azok fogjanak bele, akik az időigényes munkát hosszú távon vállalni tudják, vagy a feladattal megbíznak valakit. Ezt azért lényeges hangsúlyozni, mert az elhanyagolt kerti tó látványában, de főleg illatában nemcsak a tulajdonosok, hanem a környéken élők is osztoznak; nem érdemes kivívni a szomszéd haragját.

Tóépítéshez az ősz és a tavasz, kora nyár egyaránt ideális időszak. Az őszi telepítés előnye, hogy a beültetett növények gyökérzete tavaszra megerősödik, így kora nyárra már teljes szépségében mutatkozik meg a tó. A tavaszi, kora nyári tóépítés esztétikai „eredményére” ellenben a következő évig várni kell.

Hová tegyük a tavat?


Hogy megfelelőek lesznek-e a tó életfeltételei, az már a tómeder helyének kijelölésekor és méretezésekor eldől, s természetesen a kivitelezés minősége is sokat nyom a latba - mondja Varga György, egy pákozdi székhelyű tóépítő cég ügyvezetője.
Előírás, hogy a tó a kerítés között minimum 3 méteres távolságnak kell maradnia. Fontos, hogy a tó egyik oldala könnyen megközelíthető legyen, célszerű legalább 5 méteres munkaterületet szabadon hagyni. Tó csatorna-, víz-, és elektromos hálózat fölé nem telepíthető. A tó mellett - az uralkodó széliránnyal ellentétes oldalon - kaviccsal feltöltött, növényekkel beültetett mocsári zónát kell kialakítani. 


Kis tó, nagyobb gond


Minél kisebb egy tó, annál problémásabb a fenntartása. A kisebb víztömeg könnyen felmelegszik, a víz oxigéntartalma pedig hamar lecsökkenhet. Az alacsony oxigénszintű tavakban a baktériumok nem tudják lebontani az iszapot: a vízi növényeket „megfojtják” a lebegő és fonalas algák, a gyönyörű tavirózsák helyett vattaszerű algacsomók úszkálnak a felszínen. Legkézenfekvőbb megoldásként ilyenkor sokan a vegyszerezést választják, tovább rontva a tó életfeltételeit.

Mekkorát, mennyiért?

Varga György hangsúlyozza: ideális kerti tóról akkor beszélhetünk, ha megközelíti a természetes tavak ismérveit. A szakember szerint tévhit, hogy minél nagyobb egy tó, annál többe kerül. Varga György szerint a kis tavak - az említett tényezők miatt - lényegesen drágábbak; legalább 15 négyzetméteres (5x3 méteres), minimum 80 centi mély tóban érdemes gondolkodni, de az ideális vízmélység inkább 1-2 méter. Egy 15 négyzetméteres tó kivitelezése „alapban” 100-200 ezer forintból megoldható.


[[ Oldaltörés: Milyen fóliát vegyünk alá? ]]Olcsó fólia ritkán jó


Szakszerű megoldás a fóliázás, amikor a tómedret egyedi formálással alakítják ki. A medret geotextíliával - többnyire homokkal - bélelik ki, s erre kerül a fólia. A kedvező áron beszerezhető fóliák kevésbé állják az időjárási viszontagságokat, pár év alatt tönkremennek, véli a szakértő. A professzionális fóliák ugyan drágábbak, de ezekre átlagosan 20 éves garanciát adnak a gyártók.Mitől jó a vízminőség?


A tóépítés sarkalatos pontja a növénytelepítés, ugyanis megfelelő növényzet nélkül nem alakulnak ki a tóban a kiegyensúlyozott életfeltételek. Mélyvízi, közép vízmélységű és sekélyvízi növényfajták telepítése szükséges. Ha ezek közül bármelyiket is elhagyja az építtető, azt a tó megsínyli. A mélyvízi növények különösen fontosak, mivel ezek oxigént termelnek.

Hal a vízben

Halat csak azoknak érdemes telepíteniük, akik vállalni tudják az ezzel kapcsolatos teendőket; a rendszeres etetést és a halürülék eltávolítását. Általában aranyhalakat, koikat, keresztezett ivadékokat telepítenek a tavakba; 15-20 köbméteres tó esetében az ajánlott minimális egyedszám 50-100. S a szaporulat miatt máris újabb feladat vár a tulajdonosokra; a „felesleges” halak áttelepítéséről is gondoskodni kell.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!