szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Alig 60 kilométert kell autóznia annak, aki szeretne a kisebb falucska méretű, festői kis...

Alig 60 kilométert kell autóznia annak, aki szeretne a kisebb falucska méretű, festői kis tavacska köré épült Blaue Lagune készház-parkba ellátogatni. A 85 ház között a legkülönfélébb stílusú és technológiával készült épületeket találni; modern, klasszikus stílusú és a magyar lakóparkokban is gyakran látott túldíszített paloták egyaránt vannak itt. Nem csak kívülről lehet körbejárni az épületeket, hanem be is lehet menni csaknem mindegyikbe, a teljesen felszerelt lakásokban pedig segítőkész munkatársak kalauzolják végig a vendégeket. Ők bemutatják az épületet, tájékozatnak az építési technológiáról, és ha kell, akár a vételárat is megmondják. A Quelle Hause cég például passzívházat kínál – ez energetikai szempontból a legjobb paraméterekkel rendelkezik –, amelyet levegő-levegő hőszivattyú hűt és fűt. Az épület előszobájában részletes árlistát találunk, itt a burkolatok és a szaniterek árát is feltűntetik, vagyis ha úgy tetszik minden, ahogy van, akár a kiállított ház tökéletes mását felépítik néhány hónapon belül.

Hasonló házakkal magyar lakóparkokban is találkozhatunk

Tipikus osztrák vidéki stílus


[[ Oldaltörés: Érdemes kipróbálni a házakat ]]


Érdemes a házakban elidőzni, leülni a nappaliban, elképzelni magunkat a helyiségekben, mert számos praktikus megoldással találkozhatunk. Kiderülhet például, hogy tetszik-e az amerikai konyha, hogy egy 9 négyzetméteres szoba mekkora valójában, hogy a nappali mennyire forrósodik fel, ha hatalmas üvegfelületen keresztül kap megvilágítást. Ritka jó lehetőség megnézni egy-egy szőnyeget és parkettát, lépcsőt vagy konyhabútort. (A már említett Quelle Hause épületében például kisebb katalógusból választhatjuk ki a konyhabútort, a csaptelepeket, a pultot és a mosogatót, de akár a konyhagépeket is rögtön megrendelhetjük.) Az egyénre szabhatóság egyébként mindegyik gyártóra jellemző, legfeljebb a részletek variálhatóságának mértéke különböző. A nyílászárókat, az ereszeket, a lépcsőket és korlátokat vagy akár a házat borító cserép színét is a vevő választhatja ki, katalógusból, vagy ha úgy könnyebb, egy bemutatóteremben (ilyet a hazai gyártók közül több is működtet). 

Nagy sikere van a gerendaházaknak

Igényes, pontos kivitelezés jellemzi ezt a házat, köszönhetően az ipari gyártásnak

Ha a vevőnek tetszik a belső, akár a ház pontos mását is megrendelhetiA Blaue Lagune érdekessége, hogy itt számos készház technológiával találkozhatunk, ugyanis az általános vélekedéssel szemben az Egyesült Államokban honos könnyűszerkezetes épületeken kívül számos egyéb készház technológia létezik. A készház lényege, hogy ipari technológiával, előre gyártott panelekből, az építés helyszínén állítják össze, a panelek pedig tartalmazzák a nyílászárókat, a külső vakolatot, sőt esetenként a belső burkolatokat is. A falak lehetnek szendvicsszerkezetek, készülhetnek tömörfából, vasbetonból, téglából vagy éppen égetett agyaggolyócskákból, attól függően, hogy a vevő mit szeretne. Az ipari gyártásnak köszönhetően a helyszínen csak az alapozást valamint az összeszerelést végzik, így 2-3 hónap alatt kulcsrakész lehet az épület, az építkezés pedig nem jelent komolyabb felfordulást a környéken. Ugyancsak az ipari gyártásnak köszönhető, hogy az árakat a szerződéskötéstől számítva akár 12 hónapra is tudják garantálni a gyártók, vagyis az építőiparban gyakori utólagos, váratlan költségek itt nincsenek. 

Magyarországon idegenül hatna ez a szögletes forma, de energetikai szempontból ez az ideális

Egy igazán különleges, csupaüveg ház. Legutóbb egy gazdag orosz vevő rendelt belőle

A házat besüllyesztik a földbe, így a pinceszinten is van fény, miközben nyáron is hűvös maradA parkban tett látogatás a jelenlegi energiaárak mellett különösen hasznos lehet, hiszen a készházak esetében akár előre ki lehet számolni a várható fűtési-hűtés költségeket is. A már említett Kampa AG magyarországi leánycégénél a vevőknek azt is kiszámítják, hogy egy konkrét épület fenntartása más-más hőszigetelési képességű nyílászárókkal, szigeteléssel és fűtési rendszerrel milyen költségekkel üzemeltethető, így a befektetések megtérülése is látható.
Pincék megtervezéséhez és kialakításához is kaphatnak segítséget a látogatók a parkban, hiszen a házakhoz hasonlóan ma már „készpincék” is léteznek, amelyekben akár szauna vagy fitnesz-terem is kialakítható. Érdekesség még a kertvilág; virágágyásokkal, kerítésmintákkal, kőből és kerámiából készült kerti utakkal, kerti bútorokkal, pavilonokkal, világítási megoldásokkal és úszómedencékkel.

Íme, egy igazi polgári stílusú épület. Téglák nélkül

Tipikus passzívház forma - unalmas és praktikus

A korszerű energetikai megoldásokat bemutató épület

A talajhő felhasználási lehetőségeit bemutató makettek


Újdonság a nemrégiben átadott Energiavilág épület, ahol a látogatók a legkorszerűbb fűtési-hűtési, fénytechnikai megoldásokkal, konyhai berendezésekkel ismerkedhetnek meg interaktív módon konkrét termékeken keresztül, árakkal. Az épületekben egyelőre találni még üres helyeket, de a Blaue Lagune folyamatosan keresi a további kiállítókat. 

Aki nem beszél németül, vagy úgy érzi, hogy nyelvtudása nem elég erős ahhoz, hogy építési technológiákról tájékozódjon, az a gyártók által szervezett túrára is befizethet: a 9 dinasztia óta faszerkezetű készházakat építő Bien Zenker cég például 130 euróért szervez 2 napos utakat a Blaue Lagune készház-parkba.
Fülöp Norbert

Építkezés, lakberendezés és a kertészet témakörben további érdekességeket tudhat meg az Ingatlanmenedzser.hu weboldal szakmai támogatásával készült Ingatlan Plusz 2009 című kiadványból, amelyet megvásárolhat az újságárusoknál, vagy megrendelhet a HVG internetes ügyfélpontján keresztül, ingyenes házhozszállítással.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!