szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A nyílászárókon keresztül távozik a fűtési energia mintegy 30-40 százaléka, azonban ennél is rosszabb lehet a helyzet...


A nyílászárókon keresztül távozik a fűtési energia mintegy 30-40 százaléka, azonban ennél is rosszabb lehet a helyzet, ha ablakaink és ajtóink elavultak, az évek során elvetemedtek, tömítéseik elhasználódtak. Az első teendő ezért minden esetben a gumitömítések alapos átvizsgálása. A Nap UV sugárzásától ezek a tömítések néhány év alatt elhasználódnak. Nem ritka, hogy egy-egy régen ellenőrzött ablak gumitömítése erősebb dörzsölésre szinte szétmállik az ujjunk alatt. Ha azt látjuk, hogy a tömítés elhasználódott, megkopott vagy már hiányos, bármelyik nyílászáró szaküzletben találunk az ablakunk profiljához illeszkedő tömítőcsíkot. Érdemes kicserélni, mert nem csak a hőszigetelésen javíthatunk ezáltal, hanem a zaj- és porártalmat is kiküszöbölhetjük.

Hőkép egy házról: a baloldali ablakokat már lecserélték, a jobb oldaliak még a régiek


A régi típusú – leginkább fából készült – ablakok nagy része egyáltalán nem rendelkezik tömítéssel. Talán mondani sem kell, hogy az ilyen nyílászárók hőszigetelését nagyságrendekkel javíthatja a gumitömítés beépítése. Ez a művelet sem igényel különösebb szakértelmet, ugyanis szinte bármelyik barkácsüzletben találunk erre a célra gyártott gumi -, vagy szivacs csíkot. Ezek egyik oldala öntapadós, így a felhelyezés tulajdonképpen gyerekjáték. Amennyiben ilyen tömítést vásárolunk, érdemes először egy fél - vagy egyméteres darabot megvásárolni, ugyanis előfordulhat, hogy a tömítés nem illeszkedik megfelelően. Mivel a gumitömítések nem képesek olyan mértékben tömörödni, mint a szivacs csíkok, ezért a túl vastag gumitömítés vásárlása esetén előfordulhat, hogy ablakunk nem -, vagy csak nagyon nehezen záródna. A gumi -, illetve szivacsból készült tömítések ajtóknál és ablakoknál egyaránt alkalmazhatók.

Vasalat

Az ablakok és ajtók átvizsgálásakor ne feledkezzünk meg a vasalatról sem. Ha a nyílászáró és a tok között huzatot érzünk, vagy nehezen csukódik az ajtó vagy az ablak, annak két oka lehet: Elvetemedett a nyílászáró, vagy elhasználódott a vasalat. Ha a vasalaton van utánállítási lehetőség, akkor próbálkozzunk először ezzel korrigálni a hibát, ellenkező esetben érdemes szakembert hívni, mielőtt nagyobb kárt okoznánk. Ennek ugyan van némi költségvonzata, de körülbelül két fűtési szezon alatt visszahozza az árát.

Ablaküveg

A régebbi ablakok üvegei, amelyek egyrétegűek voltak, szinte egyáltalán nem állták útját a kifelé igyekvő hőnek. Az új műanyag ablakok üvegei azonban nagyságrendekkel magasabb hőszigetelő értékkel bírnak. Ezek az üvegek két vagy háromrétegűek, sok esetben a rétegek közti argon vagy kripton gáz biztosítja a megfelelő szigetelést.

Korszerű fa nyílászáró


Ha pénztárcánk nem is engedi meg a teljes ablakcserét, érdemes elgondolkodni azon, hogy csupán az üveget cseréljük ki korszerűbbre.
Ehhez a művelethez természetesen szakember segítségét kell igénybe vennünk. Itt legyünk körültekintőek, hiszen a két- és háromrétegű üvegek jóval nehezebbek, ezért nem biztos, hogy a szerkezet elbírja majd vetemedés nélkül a plusz súlyt. Minden esetben kérjük ki erről szakember véleményét! Bár ez a megoldás jóval többe kerül, mint az eddig taglalt praktikák, ám kétségkívül ez a leghatékonyabb is. Minden városban találunk kifejezetten erre a munkára szakosodott mestereket, akik szórólapokon, vagy az interneten hirdetik szolgáltatásukat. Az online hirdetésekre „nyílászáró javítás”, vagy „ablak javítás” keresőszavakkal bukkanhatunk legkönnyebben.

Demeter Kornél
www.epitesiportal.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!