szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Egy mintának tekintett 75 négyzetméteres családi ház, amelynek ugyanekkora a beépített tetőtere is, több féle...

Egy mintának tekintett 75 négyzetméteres családi ház, amelynek ugyanekkora a beépített tetőtere is, több féle hőszigeteléssel és fűtési megoldással készíthető. A program azt az eredményt hozta ki, hogy ha 38 centiméter vastag üreges téglából, és azon 4 centiméteres hőszigeteléssel készülnek a falak, akkor - hagyományos gázkazánnal - 235 ezer forintból fűthető ki egy szezonban. Ha a hőszigetelés vastagsága 10 centiméterre növekszik, az éves fűtési költség 215 ezer forintra csökken. Az átlagos könnyűszerkezetes ház - a készház - fűtése viszont csak 114 ezer forintba kerül.

Ha gáz helyett villanyáram a fűtési energia a példabeli könnyűszerkezetes házban, akkor a költség évi 566 ezer forint. Ha a villanyáram hőszivattyút működtet, akkor az éves fűtési költség 135 ezer forint, vagyis drágább, mint a hagyományos gázkazánnal történő földgáz fűtés -  a mai árakkal számolva. A pellet kazán évi 96 ezer forintnyi anyaggal üzemeltethető, viszont egy ilyen eszköz legalább hatszor drágább, mint a gázkazán.

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő tagozata által szervezett látogatáson egy ügyfélbarát tervezési programot mutatott be Fazekas Péter, a Trendhaus Kft. ügyvezetője. Cége az építész és az épületgépész tervezési programot összekapcsolta, majd kiegészítette egy költségszámoló modullal.

A kiállítás is azt mutatja be, hogy a falakat milyen anyagokkal, milyen vastagságban szükséges hőszigetelni, és hogy a 3 rétegű üveggel ellátott ablak kevesebb energiát enged ki a szabadba, mint a 20 évvel ezelőtti téglákból épített falak, A jól hőszigetelt ház hátránya, hogy nem szellőzik a falakon, és az ablak réseken keresztül, így ezt géppel kell megoldani. Erre szolgál a hőcserélő, amely az elszívott használt levegő hőjét átadja a beszívott friss levegőnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A fertőzöttek és halálos áldozatok napi száma is tovább nőtt Olaszországban

A fertőzöttek és halálos áldozatok napi száma is tovább nőtt Olaszországban

Lemondott Trump “katonája", aki szívesen felforgatta volna az internetet

Lemondott Trump “katonája", aki szívesen felforgatta volna az internetet

Drágábbak lesznek a jövő évi autópálya-matricák

Drágábbak lesznek a jövő évi autópálya-matricák