szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A Vincent Callebaut által tervezett Physalia-k tisztítják majd a világ folyóinak vizeit, ha sikerül valóra váltani a...

 

A Vincent Callebaut által tervezett Physalia-k tisztítják majd a világ folyóinak vizeit, ha sikerül valóra váltani a francia-belga tervező legújabb öko-álmát. A „bálnák” tulajdonképpen olyan önellátó ökoszisztémák lesznek, amelyek nap- és vízenergiával működve bioszűrőik segítségével tisztítják a folyókat.

A részben zöldtetős, részben könnyű napelemekkel borított Physalia-k, nagyrészt napenergiával működnek majd, illetve az alattuk áramló vízből is energiához jutnak. A vizeket részben a titánium-dioxid borításnak – amely az UV-sugarakkal reakcióba lépve tisztítja a vizet -, részben pedig a napelemek mellett található kerteknek köszönhetően teszi tisztábbá.

A Londont keresztülszelő Temze folyóban ma is látni szemétcsapdákat. Ezek patkó alakú, vízen úszó szerkezetek, amelyek a folyó felszínén úszó szemetet gyűjtik össze. A Physalia ezeknek a primitív szerkezeteknek a csúcstechnológiás továbbfejlesztésének is tekinthető.

Csak remélni tudjuk, hogy e tervek valaha megvalósulnak.

[[ Oldaltörés (Képek a látványos szerkezetekről) ]]

 


Forrás: inhabitat.com

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!