szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Építkezések mindenütt. Ez a kép fogadja a látogatót az idei nyári Albániában.

Építkezések mindenütt. Ez a kép fogadja a látogatót az idei nyári Albániában. Formálódó autóutak és üzletközpontok, hotelek és apartmanházak körül sürgölődnek a dolgos albánok. Állítólag tavaly ilyenkor kétszer ennyi daru mozgott, a válság miatt sokat leállítottak, de még így is nehéz nem észre venni, hogy nagy a tempó. Jóval nagyobb, mint Magyarországon – igaz, van mit behozni. A GDP 2001 óta évi 5-6 százalékkal növekszik, az IMF szerint jövőre 6 százalékos lesz.

Luxus apartmanház az északról Tirana felé vezető főút mentén
©

Az Ingatlanmenedzser Észak-és Közép-Albániában járt tudósítóját kísérő vezető évente vagy egy tucatszor  keresi fel ezt a balkáni országot a szomszédos Montenegróból kalauzolva a turistákat. Ennél fogva azonnal meglátja, ha új építkezés indult a főutak mellett vagy a városokban. „Ezek sem voltak még itt tavaly” – mutatott például a Tiranához közeli Kruje város bevezető szakaszán két üzletközpontra és egy háromemeletes szállodára.

Tiranában jelenleg 370-2750 euró közötti négyzetméter árat kell fizetni az újépítésű lakásokért, a tengerparti Durresben 330-1430 euró között van az ár, a déli Vlorában már magasabb a tarifa, 490-1990 euró közé esik. A hat éve nyugati módszerek alapján működő Balkimo ingatlan tanácsadó cég szerint a tengerparti szakaszokon újabb lakóparkok várhatók és persze a fővárosban is lesznek újabb negyedek, bár a kínálat most túlzottnak tűnik a kereslethez képest.

Átlagos új étteremkomplexum Skodra város határában
©

Albánia főleg az idegenforgalomra és a kereskedelemre hajtott rá. Sikerült több nyugat-európai (főleg olasz és német), de még inkább arab befektetőket megnyerni. Utóbbiak már bankfiókokkal is jelen vannak a zömmel muzulmán országban és más módon is támogatják testvéreiket. Az ingatlanpiacon ez hotelekben és felsőkategóriás apartmanházakban jelenik meg, de jut pénz Durres (egykori Durazo) kikötőjének fejlesztésére is.  Utóbbit a szlovén SCT nevű cég végezte, a beruházás 15 millió euróba került és az EBRD hiteléből finanszírozták.Természetesen Tirana is megújul, egyebek között német pénzből bővítették a nemzetközi repülőteret és egy-két irodaházat is felhúztak.

Hotelberuházás Krujéban a várhoz közel
©

Az csak természetes, hogy az iszlám vallási központokat arab vagy ázsiai muzulmán forrásokból építik újjá vagy építik fel. Nem feledhető azonban, hogy a  falvakban  és a közepes városokban még mindig sok kifejezetten szegény negyed van, ennek zömében szintén muzulmánok laknak. Az állam egyébként a kisebb számú keresztény közösséghez tartozó szegény körzeteket is támogatja.

Egy celeb-kávézó Skodrában
©

A kiskereskedelmi ingatlanpiac hagyományosan fejlett Albániában. Számtalan kis üzlet, étterem, kávézó és bár várja az szkipetárok kínálatára éheseket. Fejlett benzinkúthálózat van, az árak 10-20 százalékkal alacsonyabbak, mint Montenegróban, ahol a nyugat-európai átlaghoz nagyon hasonló az árszint. Rengeteg pénz áramlik vissza azokból az országokból, ahol az albán vendégmunkások dolgoznak, ennek nyoma is van: az albániai üzletközpontok között még nem nagyon találni nagy multit, maguk indítanak élelmiszerhálózatokat. A Nyugathoz való kötődés jele, hogy az üzletre kiteszik annak az országnak a zászlaját, ahol a tulajdonos főállásban dolgozik.   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Károly herceg beszólt az araboknak

„Nem erre a környékre való” – indokolta bírósági keresetét Károly herceg, amikor a brit főváros Chelsea negyedébe, a...

ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Araboké lesz a főváros egy része

Katari kézbe került az elmúlt néhány hétben több londoni utca. Egymás után vásárolták fel a luxus házakat és üzleteket.