szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A műszaki ellenőr az építtető helyszíni megbízottja, elvileg folyamatosan figyelemmel kíséri és ellenőrzi a munkákat...

A műszaki ellenőr az építtető helyszíni megbízottja, elvileg folyamatosan figyelemmel kíséri és ellenőrzi a munkákat, felügyeli az építtető igényeinek megfelelő szakszerű és gazdaságos megvalósítást. Az építtető és a műszaki ellenőr között - megbízási szerződés alapján - polgári jogviszony jön létre a műszaki ellenőr jogai és kötelezettségei tekintetében, a felelősség kérdésében pedig a Polgári Törvénykönyv rendelkezései a meghatározók.

Mik  a feladatai?

Az épület, illetve antenna, antennatartó-szerkezet és azokhoz tartozó műtárgyak, valamint az ezekkel összefüggő, illetőleg kiszolgáló építmény építésével, felújításával, átépítésével, bontásával összefüggően a teherhordó, térelhatároló és szakipari szerkezetek ellenőrzése; épületfizikai tervek és számítások ellenőrzése.

A szerkezetépítés az egyik kritikus pont az ellenőrzés során

Az építményekhez szerkezetileg vagy funkciójában kapcsolódó, telekhatáron belüli mélyépítési (mélyalapozási, szennyvíztisztítási, szennyvíztárolási, szivárgó, víztelenítési stb.) műtárgyépítési, föld- és tereprendezési, valamint felszíni vízelvezetési munkáinak ellenőrzése. A fűtési, szellőzési, valamint az építményen, illetőleg telekhatáron belüli vízellátási, csatornázási és gázhálózat-szerelési munkáinak ellenőrzése a mérőóráig. Az építményen belüli világítási és erőátviteli hálózatok szerelésének ellenőrzése a mérőóráig, az épületfelügyeleti rendszerek szerelésének ellenőrzése.

Mire kötelezhető az ellenőr?

Például arra, hogy ellenőrizze az építmény kitűzésének a helyességét. Szükség esetén azt, hogy megtörténtek-e a talajmechanikai, környezetvédelmi és egyéb felmérések, vizsgálatok. Folyamatosan figyelnie kell, hogy a kivitelezők betartják-e a hatósági előírásokat, határidőket és a minőségi előírásokat és betartják-e a szerződésekben vállaltakat.

Nagyobb belső átalakításnál is szükség van az ellenőrre

Neuralgikus pont az építési napló, azt a külön jogszabályban meghatározottak szerint kell vezetni, s ezt nagyon alaposan szükséges ellenőrizni. Ha születnek bejegyzések és egyéb jegyzőkönyvek, akkor azok ellenjegyzése, illetőleg észrevételezése is az ő feladata. Természetesen a hibákat, hiányosságokat, eltéréseket  fel kell tüntet ni a naplóban. A beépített anyagok, szerkezetek és berendezések minőségtanúsítását is elvégzi.

Tüzetes vizsgálat kell az átadáskor

Előfordul, hogy a műszaki, illetve gazdasági szükségességből indokoltan – menet közben - változtatni kell a terveken, ezeket is a műszaki ellenőr gyűjti össze és adja át az építtetőnek. A kivitelezés utáni  átadás-átvételi eljárásban kulcs szerepe van – erősíti meg összefoglalójában a muszakiak.hu.

Mennyibe kerül?

Feladat jellegétől, bonyolultságától, helyszínétől és hosszától függően nagy a szóródás. A Magyar Mérnöki Kamara 2010-es díjtáblázata szerint egy kezdő mérnök egy napos megbízásnál 47 ezer forintba kerül egyszerűbb feladatra. Öt nap esetében 42 ezer forintra csökken az ajánlott napi tarifa. Az úgynevezett önálló mérnökök jóval többet kérnek: egy napra 94 ezer, öt napra 83 ezer forintot javasol naponta a kamara. Előfordul, hogy az építtető fix összegben állapodik meg és nem érdekes, hogy 5 vagy 7 napig tart a munka.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Így kell kutat létesíteni a telken

A háztartási vízigény kielégítésének egy részéhez nincs szükség ivóvíz minőségű vízre, hanem más rendelkezésre álló...