szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Csak féligazság, hogy krónikusan sok eladatlan lakás bénítja a piacot, hiszen most is több mint 2 ezer új lakás van...

Csak féligazság, hogy krónikusan sok eladatlan lakás bénítja a piacot, hiszen most is több mint 2 ezer új lakás van épülőfélben nagyobb projekteken belül – mondta el Borsi László a Lakásvásár Média Csoport elnöke a hétvégi Fundamenta-Lakásvásár megnyitója előtt.

Immár több lakáspiaci felmérésben mutatták ki, hogy Budapesten nagyjából 6 ezer új lakás áll üresen, ami a fővárosban kiadott használatba vételi engedélyek számát tekintve – szintén 6 ezer évente – rendkívül magas érték. Ez a kínálati többlet azonban nem teljesen üres szellemházakban, hanem sokszáz projektben áll. Egyedül Pest külső kerületeiben jellemző, hogy egy beruházáson belül a százat is meghaladja az üres és már elkészült lakások száma.

A felhalmozódott készletet jellemzően azok a projektek adják, ahol az értékesítettség elért egy kritikus szintet, így a házon belüli kínálat leszűkült. Azok a lakások maradtak meg, amiket csak kompromisszum árán vesznek meg, ezért pedig a vevők magas kedvezményt várnak. Ilyen kompromisszumot igényelhet a nem megfelelő benapozottság, a lakás nem éppen ideális beosztása vagy az épületen belüli kedvezőtlen elhelyezkedés.

Mindezzel párhuzamosan a most épülő beruházások iránt továbbra is van kereslet. Borsi László kiemelte: „Az új lakások piaca a nagyszámú készlet ellenére sem állt le teljesen, az új építések nagyjából megegyeznek az eladási számmal. Így egy nagyon kisforgalmú, de egészséges piacról beszélhetünk.

Borsi László szerint a kedvezményeknek köszönhetően, ha lassan is, de a beragadt lakásokat ki fogják tudni pörgetni a beruházók, és akkor érzékelhetően tovább nőhet az új beruházások száma. Már most kedvező jelnek lehet tekinteni, hogy a hétvégi lakáspiaci szemlére 130 kiállító jelentkezett, ami érzékelhető növekedés az ősszel tapasztalt 100 kiállítóhoz képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Itt ne vegyen most lakást!

A 100 fontosabb amerikai várost évek óta figyelő Local Market Monitor szerint ma, a válság után sokkal reálisabb kép...

ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Trendi lakásbelsők Budapesten

Az év első nagyszabású lakberendezési kiállításán több mint százhúsz hazai és külföldi gyártó és forgalmazó mutatja be...