szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A bérbeadásból származó jövedelem az összevont adóalap része, így természetesen érvényesíthető a családi kedvezmény.

A bérbeadásból származó jövedelem az összevont adóalap része, így természetesen érvényesíthető a családi kedvezmény. Az adót attól függően kell megfizetni, hogy kinek a részére történik a bérbeadás. Nagyon leegyszerűsítve: ha magánszemélynek vagy nem adóalanynak adják bérbe az ingatlant, akkor a magánszemély a negyedévet követő hónap 12.-ig fizeti meg az adóelőleget – figyelmeztet Héhn Miklós, az RSM DTM tanácsadó cég számviteli részlegének vezetője.

©

A szakértő felhívja a figyelmet: amennyiben a bérbeadás az adótörvények által meghatározott kifizető részére (adóalanynak, pl.: cég, egyéni vállalkozó, stb.) történik, akkor a kifizető vonja le az adóelőleget és fizeti be a tárgyhónapot követő hónap 12.-ig. A bérleti díjról kiállítandó dokumentum szintén attól függ, kinek a részére adják bérbe az ingatlant, és milyen módon történik a pénzügyi rendezés.

Ha kifizető részére történik a bérbeadás, akkor számviteli bizonylatot kell kiállítani (ez lehet a bérleti szerződés, a bérkarton, illetve készpénzrendezés esetében a pénztárbizonylat). Magánszemély és nem adóalanyok közötti bérbeadás esetében elégséges átvételi elismervény, de jó, ha van egy szerződés is mellette. Ha a magánszemély áfásan adja bérbe az ingatlant (ezt választotta), akkor számlát kell kiállítania róla.

Szuperbrutto

Az szja-kötelezettséggel kapcsolatosan a szuperbruttósítást itt is alkalmazni kell. A kiszámított jövedelmet fel kell szorozni 1,27-tel és azt a bruttósított jövedelmet beszorozni a 16 százalékos adókulccsal, tehát az adó így 20,32 százalék. Ez 2011-ben is így van, ha az összevont jövedelemkénti adózást választom (itt az adókulcs még 17, vagy 32 százalék).

A 2010. évi adókötelezettség meghatározása során amennyiben az összevont adózást választja, akkor a 17 százalék csak a sávhatár átlépése nélkül érvényes, a sávhatár felett 32 százalékot kell szuperbruttósítani. Véleményem szerint az is fontos, hogy mind a tételes költségelszámolás, mind a 10 százalék költségátalány esetében a tényleges adókulcs alacsonyabb. Csak a példa kedvéért: ha a 10 százalék költségátalányt nézzük, akkor ennek a tényleges adókulcsa 2011. évben (szuperbruttósítva) 18,29 százalék. A 2010. év esetében a tényleges adókulcs attól függ, átlépi-e a összevont adóalap a 17 százalékos kulcs sávhatárát.

EHO-s kérdések

Ha a bérbeadásból származó éves jövedelem az 1 millió forintot meghaladja, 14 százalékos ehofizetési kötelezettség keletkezik az szja mellett. 2011-ben mennyinek kell lennie a foglalkoztató által megfizetett egészségbiztosítási járuléknak éves szinten, hogy a 14 százalékos ehót már ne kelljen fizetni? Nos a hozzájárulás fizetési felső határa 450 000 forint, mint a korábbi években. A felső határ összegébe beleszámít a biztosítási jogviszonyban megfizetett természetbeni (4 százalék) és pénzbeli (2 százalék) egészségbiztosítási járulék, továbbá a 14 százalékos ehoköteles jövedelmek is.

Héhn Miklós

Ahhoz, hogy a bérbeadás után ne kelljen a 14 százalékos ehót megfizetni, a biztosítási jogviszonyban éves szinten 7500000 forint jövedelemmel kell rendelkezni. Az eho-alap meghatározása során nem kell a jövedelmet felbruttósítani. A jövedelemként kiszámított összeget kell tekinteni az eho alapjának, de az adóalap-növelő összeg (azaz a felszorzás nélkül).

Adószám-ügyek

Az adószám kiváltása az áfa kérdéskör miatt fontos, ha áfásan akarják bérbe adni az ingatlant, azt csak adószámmal lehet megtenni. A költségelszámolás választását nem befolyásolja az adószám megléte, csak a kifizető kötelezettségeit. A számlaadásra kötelezett magánszemély esetében nem kell adót vonnia a kifizetőnek, csak ha a magánszemély ezt nyilatkozatban kéri. Ha nem áfás bérbeadásról beszélünk, akkor nem kell kiállítani számlát, elég a számviteli bizonylat. A kifizetőnek a magánszemély nyilatkozata szerint kell megállapítani az adó alapját, ez alapján kell levonni az szja- és esetleges ehokötelezettséget – emlékeztet a szabályokra a szakértő.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Mi legyen a lakással váláskor?

A házasság felbontásakor az egyik legfontosabb dolog a közös vagyon megosztása, ezen belül is a legfontosabb a közös...