szerző:
ingatlanmenedzser.hu

"Ha teljesül a kormány szándéka, és legyőzi a bankokat, akkor a magyar kormány legyőzi saját magát.

"Ha teljesül a kormány szándéka, és legyőzi a bankokat, akkor a magyar kormány legyőzi saját magát. Elszabadulnak a kamatok" – mondta Csányi Sándor hétfő este a Corvinus egyetemen tartott előadásában a privátbankár.hu tudósítása szerint.

Az OTP elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy ennek következményeként a forint árfolyama jelentősen gyengülni fog, aki devizában marad, annak ez még nagyobb teher lesz. Aki átmegy forinthitelbe vagy már ilyen adóssága van, annak nő a kamata (a bankvezér itt vélhetően az esetlegesen elszabaduló árfolyamok miatt szükséges kamatemelésre célzott).

Kapcsolódó cikkünk:

Végtörlesztés: egy szűk kisebbség járhat jól

Csányi a végtörlesztésről azt mondta: lehetett volna olyan javaslatot az asztalra tenni, ami az adósoknak és a bankoknak is megfelelt volna. A kormány mostani javaslata azonban komoly problémák elé állíthatja a válságot tulajdonképpen stabilan átvészelő hazai bankszektort.

Az OTP-nek 1200 milliárd forintnyi lakáshitele van, ebből 548 milliárd a devizahitel. Ha ennek átváltása teljes egészében meg is történik a végtörlesztési törvény értelmében, az OTP tőkemegfelelési mutatója messze az előírt követelmények fölött marad, ráadásul a devizahitelek jelentette kockázatok is kikerülnek a portfólióból. A bank papírjai egyébként kedden kilőttek a tőzsdén, 10 százalékot meghaladó erősödésük miatt kis időre fel is kellett függeszteni a kereskedésüket.

A magyar nagybank vezetője szerint arról "mindenki hallgat, hogy a bajban lévő adósok nagy része nem az árfolyamok miatt van bajban, hanem azért, mert nincs munkája". A devizahiteleket egyébként az OTP a kezdetektől ellenezte, "kockázatosnak ítéltük meg a deviza alapú hiteleket, sőt, mindent megtettem, hogy lobbizzak a devizahitelek ellen" – mondta Csányi, megjegyezve azt is: voltak, akik spekulációs céllal adósodtak fel frankban, volt, aki a hitelt betétekbe fektette, kihasználva a kamatok közti különbséget.

A forinthitelezés újraéledésének a kormány fix árfolyamon történő végtörlesztésre lehetőséget adó intézkedéscsomagja adhat nagy lökést, vélekedik Csányi. Az olcsó forinthitelezés megindulása ma már nem kérdés, írja a cikkben a privátbankár.hu, amely úgy tudja: több kisebb pénzintézet készült 10 százalékos thm alatti hitelek kidolgozásán.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Borús, esős napunk lesz

Borús, esős napunk lesz

Ijesztő fotók érkeztek a reggeli nagydorogi balesetről

Ijesztő fotók érkeztek a reggeli nagydorogi balesetről

Széllel, esővel folytatódik a lehűlés

Széllel, esővel folytatódik a lehűlés

Milyen egy 90 millió forintos új Bentleyvel kabriózni? Kipróbáltuk

Milyen egy 90 millió forintos új Bentleyvel kabriózni? Kipróbáltuk

Kormányközeli bulvárlap kapta meg a HVG helyét a hirdetőoszlopokon

Kormányközeli bulvárlap kapta meg a HVG helyét a hirdetőoszlopokon

Autós cégek is beszálltak az adományozásba a Notre-Dame javára

Autós cégek is beszálltak az adományozásba a Notre-Dame javára