Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Bonthatják, illetve átalakíthatják a Radetzky laktanyát. Bár a hatóság két évvel ezelőtt a világörökségi területen található műemlék épületen végzett építési-bontási munkálatok azonnali leállítását rendelte el, a legújabb határozat szerint már nem védett, tehát bontható az épület.

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent egy több műemléket érintő rendelet, amely néhány épületet műemlékké tesz, másokat pedig megfoszt ettől a címtől. Ilyen a Radetzky-laktanya is:

©

Az épület a monarchia laktanyájaként épült a századfordulón (átépítettek egy 1840-es években épült raktárat), 1956-ban előtte, a Bem téren megtartott nagygyűlés miatt szimbolikus épületté vált, 1989-ben pedig az MDF székháza lett. A zenitjén túlfutó egykori kormánypárt aztán külföldi kézbe adta a műemlék épületet. Már 2008-ban le akarták bontani, de akkor megvédte a műemléki védettsége.

©

A külföldi tulajdonostól 2016-ban vette meg a HB Reavis ingatlanfejlesztő, amely az Árpád-hídnál épít felhőkarcolót. A szlovák tulajdonú cég hozzá is látott az épület bontásának. (A korábbi tulajdonos Európa Ingatlanbefektetési Alap is bontotta már az épületet 2012 óta). (Update: eredetileg azt írtuk, nem volt kiviteli engedélye a cégnek, de ez nem volt igaz, A cég a következő pontosítást kérte: "a HB Reavis az építési engedéllyel rendelkező, kivitelezés alatt álló Bem Palace projektet 2016 áprilisában jelentős részben az építési hatóság – a korábbi tulajdonos, az Európa Ingatlanbefektetési Alap részére 2016 februárjában megküldött - megerősítő tájékoztatásának ismeretében vásárolta. Az eladó a hatályos építési engedélye alapján a kivitelezési és bontási munkálatokat 2012 szeptembere óta végezte."): Irodaházat akart ugyanis ide építeni. A Fővárosi Kormányhivatal viszont a műemléki védettségre hivatkozva leállította a bontást.

Ahogy Lázár János is megírta Fodor Gábornak az írásbeli kérdésére adott válaszában, a főváros kormányhivatalának I. kerületi szerve arra kötelezte a Radetzky-laktanya tulajdonosát, hogy az év végéig állítsa helyre az épület eredeti állapotát. A cég megtámadta a döntést, végül a Kúria kimondta, hogy eljárásjogi problémák miatt meg kell ismételni az eljárást. A Magyar Időkben megjelent cikk meg is mondta, mit kellene tenni: meg kéne vennie az államnak az épületet.

A megindult tehát a megismételt eljárás, de fordulat következett: a perbeli felek közösen kérték 2018 novemberében az eljárás megszüntetését, megegyzés következhet be a felek között, hívta fel a figyelmet a Magyar Patrióták Közössége. Ez a húzás kizárólag a HB Reavisnak volt jó, az örökségvédelmi szempontokat elvileg képviselő államnak nem, mert a bíróság vélhetőleg újra kimondta volna a bontás jogszerűtlenségét. Az eljárás addig szünetel, amíg valaki nem kéri a folytatását, illetve hat hónap elteltével megszűnik.

Érdeklődtünk korábban a HB Reavisnál, hogy hogy folynak a tárgyalások, mit lehet látni. A cég annyit válaszolt: "egyelőre nem áll módunkban hivatalos információt közölni: folyamatosan keressük a megoldást Bem Palace épületére vonatkozóan, és az ezzel kapcsolatos egyeztetéseink még folyamatban vannak".

Ez épülhet hamarosan
©

Nem ez az egyetlen műemlékekkel kapcsolatos kormányzati döntés, amely Budapest fő pontjait átalakíthatja. Felvetődött például, hogy kiszélesítenék a Lánchidat, külön rendeletet hoznak, hogy a miniszterelnök veje kapja meg a műemléki MAHART-székház épületét, állagmegóvás címen totálisan átépítik a Károlyi-Csekonics-kastélyt a Reviczky utcában, és engedélyt adnak arra, hogy megszórják a várost a befektetők toronyházakkal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tavaly június óta most először kerül 320 forintnál kevesebbe egy euró

Tavaly június óta most először kerül 320 forintnál kevesebbe egy euró

Európa-bajnok lett a miskolci fényvillamos

Európa-bajnok lett a miskolci fényvillamos

Görögországban és Egyiptomban nyaral a legtöbb magyar

Görögországban és Egyiptomban nyaral a legtöbb magyar

14,5 millió forintért szemléz ötéves brit tanulmányt a kormányközeli elemző friss cége

14,5 millió forintért szemléz ötéves brit tanulmányt a kormányközeli elemző friss cége

Hadházy: Szóról szóra megegyező pályázatokkal nyertek uniós pénzt

Hadházy: Szóról szóra megegyező pályázatokkal nyertek uniós pénzt

57 százalékos megtakarítást várt Vác az Elios-lámpáktól, de egy önkormányzati képviselő szerint hiába

57 százalékos megtakarítást várt Vác az Elios-lámpáktól, de egy önkormányzati képviselő szerint hiába