szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokan befektetési céllal vásárolnak, de egyre több nyaraló is visszatalál. Jelentősen felértékelődnek az ingatlanok, míg a Tihany-Csopak vonal a legdrágább, a délnyugati parton nő a legjobban az eladott ingatlanok ára, és száma is.

A pénzügyi válság lecsengését követően újra kelendők lettek az ingatlanok a magyar tenger partján. Az országon belüli turizmusban is ismét egyre kedveltebb célpont a Balaton, és egyre magasabb szintű szállodák és éttermek állnak a kikapcsolódni vágyók szolgálatában. A szezon hosszabbodása is tapasztalható.

Még mindig sokan vannak a Balatonnál, tovább tart az idei szezon

Egyre többen érkeznek a nyári főidényen kívül is az ország legnagyobb tavához, illetve mivel a nyár vége meleg lesz, az idei szezon várhatóan tovább is tart.

Katona Tamás, az OTP Ingatlanpont siófoki irodájának vezető értékesítési tanácsadója arról számol be a Privátbankárnak, hogy igencsak megugrott a kereslet a balatoni ingatlanok iránt. Katona szerint a vásárlók jó része befektetési céllal és nem saját használatra vásárol. De olyan is van bőven, aki nem csak nyaralóként veszi a házat, hanem be is költözik.

A Balaton-parti települések négyzetméterenkénti átlagára 150 ezer és 500 ezer között alakul, de nem ritka a milliós négyzetméterár sem. A legdrágább települések az északi-parton Csopak, Tihany és Balatonfüred, a déli-parton pedig Balatonlelle.

De a Fonyódi járásban is 40 százalékot meghaladó drágulást regisztráltak, és közel hasonló ütemben nőttek a Fonyódtól nyugatra található Balatoneresztúr, Balatonberény, és Balatonmáriafürdő árai is.

A legtöbb építési engedélyt Siófokon adták ki, 363-at, azt Fonyód követi 180-nal, majd Balatonlelle 140-nel, az északi-parti Balatonalmádin és Keszthelyen is egyaránt 100-100 új ház épülhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!