szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egy évvel ezelőtti állapothoz képest hat százalékkal több lakás van a piacon és bár az árak között hatalmas a szórás, Budapesten van már olyan lakás, amelynek négyzetméterét 3 millió forintért hirdette az építő. Miskolcon ellenben olyan új lakás is elérhető, ahol mindössze 217 ezer forintot kérnek négyzetméterenként.

Az Otthon Centrum 2020 januárjában felmérte az online hirdetett új építésű lakásprojekteket. A vizsgálat szerint Budapesten 492 beruházás indult el, ezekben 6 875 lakást kínáltak megvételre. Az egy évvel ezelőttihez képest 5 százalékkal több projekt van a megvalósítás különböző szakaszában, az épülő és tervezett lakások száma kétezerrel nőtt, ami 6,2 százalékos növekedést jelent 2019 januárjához képest.

A korábbi évekhez hasonlóan a legtöbb új lakás most is a XIII. kerületben épül, 84 beruházásban hirdetnek eladó lakásokat, ez a fővárosi társasház projektek 17 százalékát jelenti. A második legnépszerűbb hely a XI. kerület (62 projekttel), a harmadik Óbuda (51 projekttel), de kiemelkedik még a pesti oldalon Zugló (37 projekttel), Ferencváros (34 projekttel), Józsefváros (31 projekttel). Ugyancsak érvényes maradt, hogy a peremkerületeket kevésbé szeretik a fejlesztők.

Többen emeltek árat, mint ahányan akcióztak

„Az új építésű lakások átlagára Budapesten 993,500 forint/m2 volt, ami 11,3 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten” – mondta Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. A legmagasabb fajlagos átlagár az I., II., V., VI., XI és az XII. kerületben jellemző, ahol 1 millió forint feletti árszint az irányadó négyzetméterenként. „A külső, például a XXIII. kerületben ennél jóval alacsonyabb az árszint, itt az új lakások négyzetméteréért jellemzően 600 ezer forintot kérnek. A többi külső pesti kerület árfekvése 650–850 ezer forint közötti négyzetméterenként” – mutatott rá Soóki-Tóth Gábor, aki megjegyezte: óriási különbségek vannak a piacon, a vállalkozók jellemzően igen széles sávban, 500 ezer és 2,5 millió között kínálják az új lakások négyzetméterét, de akadt már példa 3 milliós négyzetméterárra is.

Sokan tartottak attól, hogy az új építésű lakóingatlanok értékesítésekor eddig alkalmazott kedvezményes 5 százalékos áfa 27 százalékra emelkedése további árnövekedést hozhat a piacon. Az Otthon Centrum felméréséből most az látszik, hogy a jelenleg futó fővárosi projektek 23 százalékban emeltek árat a fejlesztők az előző negyedévhez képest, míg a projektek 17 százalékban árcsökkenés volt tapasztalható, vélhetően az év végi akcióknak köszönhetően. A többi beruházás esetében nem történt árváltozás.

Vidéken jóval alacsonyabb árakkal találkozhatunk

A 23 megyei jogú város közül a legtöbb beruházás Győrben, Debrecenben, Pécsett és Szegeden történt. Az épülő lakások számát tekintve Győr kimagaslik a mezőnyből (1769), a második Szeged (1238), majd Debrecen (974) a sorrend. A legkevesebb projekt Szekszárdon indult, míg Salgótarján és Dunaújváros projekt nélkül maradt. A megyeszékhelyeken jellemző 548 ezer forintos fajlagos lakásár nagyjából a fővárosi érték fele. A legdrágább városok árai a külső pesti kerületek átlag árával egyeznek meg, ez alól egyedül a legdrágább debreceni projekt a kivétel a maga 1,255 millió Ft/m2 árával. A legolcsóbb négyzetméterárral (217 ezer Ft/m2) egy miskolci projektet hirdettek meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!