szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Merőben más lesz a most induló albérletszezon, mint az eddigiek.

Csütörtökön hirdetik ki a felsőoktatás felvételi ponthatárait, ezzel együtt indul az új albérletszezon is – de ez teljesen más lesz a korábbi években megszokotthoz képest. Az ingatlan.com úgy számol: a bérleti díjak trendfordulója miatt például több tízezer átköltöző jelenhet meg a piacon.

A kínálat a koronavírus-járvány miatt rekordnagyságúra bővült. Országszerte több mint 20 ezer hirdetésből válogathatnak a bérlők, ami 20 százalékos növekedés februárhoz képest. A fővárosban még nagyobb arányban, 30 százalékkal bővült a kínálat, több mint 14 ezer hirdetésben szerepel kiadó fővárosi lakás vagy ház.

A legnagyobb újdonság nem az az elemzés szerint, hogy csökkennek az árak, hanem az, hogy emiatt több tízezer bérlő mozdulhat meg, hogy olcsóbb vagy jobb minőségű kiadó lakást keressen a piacon.

Budapesten az átlagos bérleti díj 150 ezer forint volt júliusban, ami a járvány előtti, februári szinthez képest 9 százalékos csökkenést jelent, éves összevetésben pedig több mint 10 százalékkal mentek lejjebb az átlagos bérleti díjak.

Az egyszobás fővárosi lakásokért átlagosan 120 ezer forintot kell adni havonta, a kétszobásakért 150 ezer forintot, a három- vagy többszobásokért pedig 200 ezer forintot.

Debrecenben egy kétszobás albérletért átlagosan 100 ezer forintot kérnek a tulajdonosok, Győrben 110 ezret, Miskolcon viszont csak 85 ezret.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Gazdaság

A válság megmutatta, hogy sokkal nagyobb a gond az albérletpiacon, mint előtte gondoltuk

Attól, hogy esnek a bérleti díjak, még megmaradtak az albérleti piac régi problémái. A jogi szabályozás túl bonyolult, mégis kimaradt belőle a bérlő és a bérbeadó sok joga és kötelessége, az pedig a válság idején jól látszik, hogy nemcsak az albérlők, hanem a lakást kiadók oldalán is nagy a bizonytalanság. A Habitat for Humanity összefoglalta az albérletpiac mostani helyzetét, és több javaslattal is előállt.