szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A boltosok azt kérik, hogy a bérbeadók a járvány miatti nehéz helyzetre tekintettel ne emeljenek árat.

Az üzlethelyiségek bérbeadói tanúsítsanak önmérsékletet a jövő évi bérleti díjak megállapításánál – kéri a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ), Neubauer Katalin főtitkár a Világgazdaságnak elmondta, azt szeretnék, hogy a bérbeadók ne érvényesítsék automatikusan azon szerződéses jogukat, hogy a bérleti díjakat az infláció mértékével megemelhetik.

Sőt, az MNKSZ ennél is tovább megy, szerintük ugyanis célszerű lenne egy olyan központi szabályozás, amely akár meg is akadályozza ezt.

Sok cégnek az is nehézséget okoz, hogy a bevásárlóközpontokban jellemzően euróban állapítják meg az üzlethelyiségek bérleti díját, márpedig a közös uniós fizetőeszközhöz képest sokat gyengült a forint az elmúlt időszakban, így pedig megugorhattak az árak – 2019-hez képest akár 10 százalékkal is. Ennek megfelelően ma egy 100–200 négyzetméteres nem élelmiszerüzlet bérleti díja jellemzően 800 ezer és 5-8 millió forint között mozog.

Magyarországon a vásárló forinttal fizet, a kereskedő forintért értékesít, árbevétele forintban realizálódik. Ebből adódóan a bérleti díjak euróalapú megállapításával a bérbeadók a bérlőkre kényszerítik az árfolyamkockázatot – foglalta össze a szakember.

Itthon jellemzően az önkormányzatok adnak kedvezményt a bérleti díjból, Budapesten például akár 90 százalékkal csökkentik a turisztikai vállalkozások ingatlanbérleti díját, ahogy a teraszok után fizetendő díjat is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bodrogi Gyula: Római katolikusan játszani? Én ezt még tréfának is egy kicsit ízléstelennek tartom

Bodrogi Gyula: Római katolikusan játszani? Én ezt még tréfának is egy kicsit ízléstelennek tartom

Meghalt egy újlipótvárosi iskola tanára, a család szerint nem volt koronavírusos

Meghalt egy újlipótvárosi iskola tanára, a család szerint nem volt koronavírusos

20 éve gamer, most elmondja, mik a kedvenc mobilos játékai

20 éve gamer, most elmondja, mik a kedvenc mobilos játékai