szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Akár 90 százalékkal is csökkenhet a fővárosi turisztikai vállalkozások ingatlan bérleti díja, de feltétel, hogy ne bocsássanak el alkalmazottakat. A taxisoknak a drosztíjkedvezményen kívül megszavaztak még egy plusz könnyítést is.

Megszavazta szerdán a Fővárosi Közgyűlés azt a határozatot, amiben több intézkedéssel is segíteni igyekeznek a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került fővárosi kis- és mikrovállalkozásokon. Eszerint

  • akár 90 százalékkal csökkentik a turisztikai vállalkozások ingatlanbérleti díját, igaz, a kedvezmény pontos mértékét az adott vállalkozás árbevétel-csökkenéshez képest fogják meghatározni, illetve feltételként kikötötték, hogy az érintett vállalkozás augusztus 31-hez képest nem bocsát el senkit;
  • 90 százalékkal csökkentik a teraszok után fizetendő díjat, főként, mivel ott kisebb az esélye a vírusfertőzés átadásának;
  • a taxisok pedig 70 százalékos engedményt kapnak a jövő évi drosztdíjból, sőt, a Fidesz-frakció egyik módosító javaslatát is elfogadták, aminek értelmében a taxisoknak elég lesz 10 helyett 11 év után lecserélni az autójukat.

A közgyűlés rábólintott arra a - a fidesz képviselői által a vitában többször is kritizált - Horváth Csaba zuglói polgármester és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes által jegyzett módosításra is, ami azt mondja ki, hogy a főváros területein ingyenesen terjesztett sajtótermékek mentesülhetnek vagy kedvezményt kaphatnak a terjesztésért fizetendő közterület-használati díj alól, ha vállalják, hogy 4 oldalt biztosítanak a fővárosi önkormányzat és intézményei kommunikációjának.

A főváros a múlt héten jelentette be, hogy mentőcsomagot készít a turisztikai vállalkozásoknak. Előzőleg a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hasonló - bár a végül elfogadottaknál sokkal többféle - javaslatokat küldött levélben a főpolgármesternek, még korábban pedig a kormány is szorgalmazta, hogy segítse meg a főváros a koronavírushelyzet miatt meggyengült helyi vállalkozásokat.

A közgyűlés szerdai ülésén ezen kívül elfogadták a Városligeti Építési Szabályzatot is, amivel a liget további beépítését szeretnék megakadályozni, a vitában pedig előkerültek Orwell disznai, Ciceró és a szemkilövető Gyurcsány is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Megszavazta a Városliget beépítésének megakadályozását a Fővárosi Közgyűlés

A képviselők 68 százaléka támogatta a javaslatot. A fővárosi Fidesz szerint a szerdai döntés törvényellenes, mert szembemegy a kormány előző éjjel hozott határozatával. Karácsony Gergely főpolgármester szerint viszont a kérdéses kormányrendelet éppen a kormánypártok által elfogadott Liget-törvénnyel megy szembe.

Online is bemutatják a Grecsó Krisztián regényéből készült darabot

Online is bemutatják a Grecsó Krisztián regényéből készült darabot

Számok bizonyítják: sokkal kevesebb az internetes dezinformáció, mióta Trump nem twitterezhet

Számok bizonyítják: sokkal kevesebb az internetes dezinformáció, mióta Trump nem twitterezhet

Török sztárcsapathoz igazol Szalai Attila

Török sztárcsapathoz igazol Szalai Attila