szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tíz éve nem pörgött annyira az ingatlanpiac, mint februárban.

Az erős januári évkezdés után újabb fokozatba kapcsoltak az eladók és a vevők az ingatlanpiacon, februárban továbbra is kimagaslóan erős kereslet mellett az elmúlt 10 év legtöbb adásvételét, 14 569 tranzakciót, bonyolították le – közölte a Duna House pénteken.

Legalább 14 000 adásvételt utoljára 2018-ban és 2019-ben tapasztaltak három hónapban, az eddigi csúcstartó pedig 2016 júniusa volt 14 550 tranzakcióval.

A közlemény szerint az otthonteremtési kedvezmények okozta aktív kereslet továbbra is érezhető a piacon, és az adásvételek számában is. Ez a lendület a tavaszi hónapokra is kitarthat, így 38-39 ezer ingatlan cserélhet tulajdonost az első negyedévben. A Duna House becslései szerint az év első két hónapjában a tranzakciók száma már meghaladta a 25 700-at.

Arról is beszámoltak, hogy februárban a fővárosban Budán a nagyobb és drágább ingatlanokat vásárolták a vevők, míg Pesten a kisebb lakásokat. Budán a 60 és 100 négyzetméter közötti ingatlanok adásvételének aránya 19 százalékponttal nőtt, ezek alkották a budai tranzakciók 45 százalékát. Ezzel szemben Pesten az adásvételek 60 százaléka a 60 négyzetméternél kisebb kategóriában történt.

Budán megugrott a 70 millió forint feletti ingatlanok iránti érdeklődés, ezek aránya az előző év februárjához képest 18 százalékponttal, 28 százalékra emelkedett.

A fővárosi vevők között a befektetők aránya 29 százalékra csökkent, a tavaly mért 45 százalékról, míg az elsőlakás-vásárlók aránya jelentősen, 37 százalékra nőtt, a tavaly februárban elért 24 százalékról.

Idén februárban a vidéki településeken a vevők 69 százaléka 40 és 100 négyzetméter közötti ingatlant vásárolt. A vásárlások legfőbb oka a nagyobb ingatlanba költözés, arányuk 36 százalékos volt, ezt követték 24 százalékkal az első lakásba költözők és 22 százalékos aránnyal a befektetési célból vásárlók.

Közölték, a jelzáloghitel-piacon a Duna House 65-70 milliárd forint közötti volument becsül az év második hónapjára, ami a tavaly februári adattól 5 milliárd forinttal elmarad, de 2019-hez képest 7 százalékkal nőtt. A jelzáloghitel-piac a tapasztalatok alapján néhány hónap csúszással követi az ingatlanpiaci változásokat. Ezért a társaság szakemberei a következő hónapokban jelentős növekedést várnak a jelzáloghitelek piacán.

(Képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!