Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jövő évtől az MR Közösségi Lakásalap Nonprofit Kft. lesz a lakások kezelője és bérbeadója. El is adhatja őket.

A Nemzeti Eszközkezelőt a kormány 2011-ben hozta létre elsősorban a bedőlt deviza-ingatlanhitelesek megmentésére: felajánlhatták lakásukat az eszközkezelőnek, amit az megvett, a volt tulajdonosok bérlőként bent maradhattak a lakásukban. Később a lakásokat kedvező feltételek mellett visszavásárolhatták, amivel a többség élt is.   

Az eszközkezelőt ezután tavaly megszüntették, a bérletként megmaradt lakások a Nemzeti Vagyonkezelő egyik cégéhez kerültek.

Ezeket kapja meg most ingyen az MR Közösségi Lakásalap Nonprofit Kft. A Mager Andrea tárca nélküli miniszter által jegyzett törvényjavaslat címe szerint „egyes otthonteremtési állami feladatok karitatív szervezetek általi átvállalásáról” szól, de a szövegben egyedül az említett kft. szerepel. A tulajdonba kapott lakásokat eladhatja, de a bevételt lakásgazdálkodásra és az ingatlanállomány fejlesztésére kell fordítania. Két évig nem határozhat meg a mostani lakásbérleti szerződésben meghatározottaknál hátrányosabb feltételeket. Fontos kitétel, hogy a lakások nem tartoznak a cég csődvagyonába.

Munkájáért – beleértve a bérlőkért végzett szociális, segítő-szolgáltató tevékenységet és a Nemzeti Eszközkezelő Program részletvételi konstrukciójának lebonyolítói, követeléskezelői feladatainak ellátását – a  kft.-t „közszolgáltatási szerződésben foglalt költségtérítés illeti meg”. Tehát azon túl, hogy ingyen kapja meg a tulajdont, az állam még fizet is neki.

A törvényjavaslat szövegéből és indoklásából nem derül ki, hogy mi ez az MR Közösségi Lakásalap Nonprofit Kft. A miniszter egy szót sem ír arról, hogy ki a tulajdonosa és az ügyvezetője, mekkora a törzstőkéje, és mivel foglalkozik most. Sem az Igazságügyi Minisztérium cégnyilvántartása, sem a Civil Információs Portál nem ismer ilyen társaságot.

Az sem olvasható az előterjesztésben, hogy hány lakást milyen értékben adnak oda ingyen az állami vagyonból az ismeretlen kft.-nek. Korábban megjelent egy olyan adat, hogy az eszközkezelő „örökségeként” 4600 bérlakás maradt állami tulajdonban. Ami viszont egyértelmű: „az átadás-átvételi eljárás lefolytatásáról az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter 2021. december 31. napjáig gondoskodik".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!