szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Csak a tulajdonosok 13%-a elégedett ingatlana energiahatékonysági állapotával.

Csak a tulajdonosok 13%-a elégedett ingatlana energiahatékonysági állapotával. Habár a magyar ingatlantulajdonosok 85%-a tudja, hogy energiahatékonysági beruházásokkal nagymértékben csökkentheti rezsiköltségét, mégis alig felük végzett otthonán ilyen fejlesztéseket az elmúlt 5 évben, legnagyobb részt a fűtési energia felhasználásának csökkentését célozva.

A fűtési költség ugyanis a magyar ingatlanok 34%-a esetében 20 és 30 ezer forint közé esett, 21%-uknál pedig a 30 ezer forintot is meghaladta a leghidegebb, idei téli hónapokban.

A számottevő megtakarítási lehetőség ellenére, a magyar lakosság 33%-a az anyagiak miatt nem fejleszti otthona energiahatékonysági állapotát, ha azonban fordít erre, 36%-a szigeteléssel, 32%-uk a nyílászárók cseréjével, további 32%-uk pedig energiatakarékos izzók alkalmazásával csökkenti ingatlana energiafelhasználását – derül ki a Knauf Insulation által, az Energiahatékonysági Világnapra készített közvélemény-kutatásból.

A kutatásban megkérdezettek 77%-a a fűtésköltség csökkenését várja otthona energiahatékonysági fejlesztésétől. A március 6-i Nemzetközi Energiahatékonysági Nap alkalmából a Knauf Insulation Kft. felmérést végzett 500 magyar ingatlantulajdonos körében, a hazai ingatlanok energiahatékonysági állapotának felmérése, a tulajdonosok által már megvalósított, illetve megvalósítani tervezett energiahatékonysági fejlesztések vizsgálatára.

A kutatásában résztvevők 35%-a családi házban, 36%-a téglaépítésű társasházban, 29%-uk pedig panellakásban lakik. A megkérdezettek otthonainak 22%-a 1960 előtt, 13%-a 1960 és 1970 között, 23%-a 1970 és 1980 között, 20%-a 1980 és 1990 között, 8%-a 1990 és 2000 között, 13%-a pedig 2000 után épült.

Mivel energiahatékonysági szempontból mindössze ez a 13% tekinthető korszerű épületnek, a téli hónapokban a megkérdezettek 21,6%-a 30.000 forintot meghaladó összegben, 34%-a 20 és 30 ezer forint között, 26%-uk 10 és 20 ezer forint között költ fűtésre, és mindössze 8%-uk fizet e célból kevesebbet, mint 10.000 forint.

A kutatásban megkérdezettek 85%-a tisztában van azzal, hogy energiahatékonysági fejlesztésekkel nagymértékben csökkenthető lenne rezsiköltsége. Ennek ellenére 44%-uk semmilyen energiahatékonysági beruházást nem végzett otthonán az elmúlt 5 évben. A fejlesztések az ingatlantulajdonosok több mint kétharmada (75%) esetében anyagi okok miatt maradtak el, pedig mindössze 13%-uk elégedett otthona jelenlegi energiahatékonysági állapotával.

Azok, akik végeztek energiahatékonysági fejlesztést az elmúlt 5 évben (56%), elsősorban a fűtésszámla csökkenésére irányították beruházásukat. 73%-uk szigetelte ingatlanát, 62%-uk a nyílászárókat cserélte ki vagy szigetelte, egy részük pedig a fűtési rendszert korszerűsítette vagy egyedi hőmennyiségmérő órákat szereltetett fel. Otthona környezeti szempontú fenntarthatóságát segítő fejlesztéseket alig a lakosság pár százaléka valósított meg; hőszivattyút a megkérdezettek 3%-a, napkollektort 1,4%-uk, napelemet pedig mindössze 0,36%-uk helyezett üzembe otthonában.

A kutatásból kiderült, hogy az ingatlantulajdonosok 73%-a tervez a közeljövőben valamilyen energiahatékonysági beruházást, az esetek több mint harmadában szigetelést. Elsősorban (43%) a családi házban élők tervezik szigetelni otthonukat és lecserélni vagy szigetelni a nyílászárókat, mivel tudják, hogy ezek jó, sokszorosan megtérülő befektetések.

A szigetelést tervező ingatlantulajdonosok többsége a szakértők által igen vékonynak ítélt, 10 cm vastagságú, polisztirol, homlokzati vagy beltéri szigetelésbe ruházna be, amit az is indokol, hogy a szigetelésbe fektetett összeg 2-4 év alatt megtérül, ezt követően pedig minden, szigetelésbe fektetett forint 7 forint hasznot hoz.

„A tulajdonosok többsége 100 és 300 ezer forint közötti összeget tud ingatlanának energetikai fejlesztésére fordítani, ami igen alacsony összeg egy szakszerű, jó minőségű beruházáshoz” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. „Az európai országok többségében már elérhető, lakossági energiahatékonysági finanszírozási mechanizmus nagy segítséget jelentene a családoknak. Ezt támasztja alá az a tény, hogy kutatásunk alapján a magyar ingatlantulajdonosok 44%-a venne igénybe ilyen lehetőséget otthona energiahatékonysági fejlesztése céljából.” – mondta Aszódy Tamás.

A megkérdezettek 77%-a a fűtésköltség csökkentését, 51%-uk az ingatlan belső hőmérsékletének emelkedését, 36% a környezet kisebb terhelését, 28%-uk pedig gyors megtérülést vár az általa megvalósítani tervezett energiahatékonysági fejlesztéstől. Az energiahatékonysági beruházások ezeket a célokat szolgálják, amelyek eléréséhez a Knauf Insulation szerint elengedhetetlen a megfelelő financiális támogatás.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Izraelben ismét egy volt vezérkari főnök harcol a miniszterelnökségért

Izraelben ismét egy volt vezérkari főnök harcol a miniszterelnökségért

Videó: 5,5 km mélyen találtak meg egy, 2. világháborúban elsüllyesztett japán hadihajót

Videó: 5,5 km mélyen találtak meg egy, 2. világháborúban elsüllyesztett japán hadihajót

A németek többsége elégedetlen a kormány teljesítményével

A németek többsége elégedetlen a kormány teljesítményével

Össztűz zúdult a háborús bűnösökkel barátkozó új Nobel-díjas íróra

Össztűz zúdult a háborús bűnösökkel barátkozó új Nobel-díjas íróra

Ment a feljelentés: Kábítószerért vehettek szavazatot a zalai Szentpéterúron

Ment a feljelentés: Kábítószerért vehettek szavazatot a zalai Szentpéterúron

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit