szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz a választások után minden fővárosi üzemeltetési céget két holdingba olvasztott.

A Fidesz a választások után minden fővárosi üzemeltetési céget két holdingba olvasztott. Most a közterületesek is betagozódnak az egyikbe. Az év végéig a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-t is a Budapesti Városüzemeltetési Központba (BVK) apportálhatják, erről szerdán 19 igen szavazattal, 12 tartózkodás mellett döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Akcióban a közterületesek
©

A testület az idén júniusban döntött arról, hogy hat, százszázalékos fővárosi tulajdonú céget (annak üzletrészeit, részvényeit) - Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., Budapesti Temetkezési Intézet Zrt., Főkert Nonprofit Zrt.,  Főkétüsz Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft., Főtáv Budapesti Távhőszolgáltató Zrt., Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. - apportálnak a Budapesti Városüzemeltetési Központba.

György István, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes már akkor jelezte, hogy az FKF Zrt. is a BVK része lenne, a társaság szétválása után. A közterület-fenntartó ügyében október végén döntöttek a képviselők, így megkezdődött a közútfenntartási ágazat leválasztása.

©

A koncepció szerint a BVK által ellenőrzött társaságok közé tartozik majd a később létrehozandó Fővárosi Energiagazdálkodási Kft. is. Az FKF Zrt.-t részvényeinek értékelése és auditálása után apportálják a Budapesti Városüzemeltetési Központba, a könyvvizsgálói feladatokkal a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft.-t bízzák meg.

A 2010. évi önkormányzati választásokat követően Budapest Főváros Közgyűlése új városüzemeltetési modell bevezetéséről döntött. A koncepció keretében a Főváros két integráló szervezetet hozott létre: az egyiket a közműcégek és más közszolgáltató cégek egységes vezetésére (Budapesti Városüzemeltetési Központ), a másikat minden közlekedéssel kapcsolatos tevékenység összefogására, irányítására (Budapesti Közlekedési Központ - BKK).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!