szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A devizahitelek végtörlesztésének lehetővé tétele a megkérdezett ingatlanfejlesztők, - forgalmazók és –tanácsadók...

A devizahitelek végtörlesztésének lehetővé tétele a megkérdezett ingatlanfejlesztők, - forgalmazók és –tanácsadók többségi véleménye szerint (60%) nem élénkíti a lakáspiacot.

©

Erről a GKI kérdezte a szakmában dolgozó cégeket. A válaszadók 30%-a várhatóan pozitív, 5%-uk várhatóan negatív hatásról számolt be. Érdekes, hogy míg Budapesten 28%-a várható élénkítő hatást vélelmezők aránya, ugyanezek az arányok a vidéki régiókban 40% körüliek.

©

A válaszadók szerint tehát ennek az intézkedésnek az ingatlanpiaci hatásai inkább a vidéki körzetekben lesznek lényegesebbek.

Akar László, a GKI vezérigazgatója szerint a végtörlesztés várható méreteit és ingatlanpiaci hatásait tekintve jelenleg igen nagy a bizonytalanság. Az ingatlanpiaci hatások késleltetetten, a jövő év során is jelentkezhetnek, ha a háztartások egy része első lépésben banki vagy más forint kölcsönökkel végtörleszt és így időt nyerve csak később próbálja eladni a lakását, összekapcsolva egy másik lakás vásárlásával (és új hitel felvételével).

Emellett az esetleges újabb devizahiteleseket érintő intézkedések is befolyásolhatják majd a piac alakulását (ideértve az erre a problémára célzott tervezett kamattámogatásos hitelkonstrukciók elterjedését is - mondta a GKI lapunknak.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!