szerző:
MTI

Élelmiszer- és ivóvízhiánnyal, betegségekkel, a szegényéggel fenyeget egy ENSZ-jelentés, amennyiben nem csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása. Mindezt majdnem 3000 oldalon keresztül fejtik ki.

Sürgősen cselekedni kell, mert ha nem csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, az éghajlat melegedésének hatásai kezelhetetlenné váló kockázatokkal, így élelmiszer- és ivóvízhiánnyal, a betegségek, a szegényég, az erőszak veszélyének súlyosbodásával járhatnak - áll az ENSZ Nobel-békedíjas Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) hétfőn Jokohamában közzétett friss jelentésében.

A 32 fejezetből álló, 2610 oldalas dokumentum szerzői szerint a 21. századi időjárási katasztrófák - a gyilkos európai hőhullámok, az amerikai erdőtüzek, az ausztráliai szárazság, a halálos áldozatokat követelő áradások Afrikában és Ázsiában - rávilágítottak, mennyire sebezhetővé teszi az emberiséget a klímaváltozás.

A veszélyek súlyosbodhatnak, ha a hőmérséklet tovább növekszik - állapította meg a tanulmány, amelynek 49 oldalas összefoglalóját több mint száz ország kormánya egyhangúlag fogadott el.