szerző:
MTI

A NASA marsjárója, a Curiosity újabb szelfit készített magáról. A robotkarján lévő kamera segítségével több tucat képet készített a Gale-kráterben, a Windjana nevű homokkőképződménynél. A felvételekből állították össze később a mozaikképet, vagyis a "szelfit" – olvasható az ABC Science hírei között.

A felvételen a háttérben feltűnnek a lecsupaszított homokkőrétegek, baloldalt az alsó harmadban látszik az 1,6 centiméter átmérőjű tesztfúrás, amelyet "meredten fixíroz" az árbocra szerelt kamera, a MastCam.

©

A sziklából vett minták vegyelemzését a Curiosity belsejében működő laboratórium végezte el, a Mars geológiai szerkezetéről nyert adatokat a NASA szakemberei sajtótájékoztatón ismertetik.

A Curiosity 2012 augusztusában szállt le a Marson, a Gale-kráterben. A 2,5 milliárd dolláros misszióban a tudósok arra keresik a választ, hogy létezhettek-e a vörös bolygón mikrobiális életformák kifejlődését elősegítő feltételek.

A marsjáró végső úti célja a kráter közepén magasodó, 5,5 kilométer magas Sharp (Aeolis) hegy volt, amelyet szeptember 19-én ért el. A sok milliárd év alatt kialakult, réteges szerkezetű képződmény geológiai vizsgálata magyarázatot adhat ugyanis arra, hogy miért változott meg a bolygó eredetileg meleg és csapadékos éghajlata.