szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

Már másodpercekkel a halál után érdekes biológiai folyamatok zajlanak le az emberi testben, de percekkel, órákkal, napokkal, hetekkel és hónapokkal később is más-más jelenség a jellemző.

A Tech Insider készített olyan infografikát, amely bemutatja, hogy milyen fontos biológiai folyamatok zajlanak az emberi testben a halál után. Már másodpercekkel a halál beállta után két jelenség is megfigyelhető: egyrészt az agyi folyamatok nagyon gyorsan leállnak, a testhőmérséklet pedig azonnal elkezd csökkenni, és egészen addig tart (körülbelül egy óra), amíg el nem éri a szobahőmérsékletet.

Percekkel később már a test rothadása is elkezdődik, hiszen az emberi sejtek az oxigénhiány miatt sorra elpusztulnak. 36 órára megfeszülnek a test izmai, ugyanis a kálciumtartalék összegyűlik az izmokban. Szintén pár órán belül elkezdődik a bőr összehúzódása, ami miatt a haj és a körmök hosszabbnak látszódnak, a bőrön pedig pirosas foltok jelennek meg, hiszen a véráramlás megszűnik és a gravitáció miatt a vér egyes helyeken nagyobb koncentrációban jelenik meg.

©

Napokkal később a szervek a testben található enzimek és baktériumok segítségével felemésztik saját magukat, illetve kadaverin vegyületet ont ki magából a test, amely emiatt egyre kellemetlenebb szagú lesz.

Temetés után egy héttel a test 60 százalékát már felemésztik a földben megjelenő kukacok, illetve az emiatt megjelenő baktériumok is felgyorsítják a folyamatot, közben pedig a kopaszodás is elindul. Körülbelül 4 hónappal később már csak a csontváz marad.

Megint elhalasztották az új Mission: Impossible és a Top Gun 2 premierjét

Megint elhalasztották az új Mission: Impossible és a Top Gun 2 premierjét

Egy epizód után a podcastek negyede megy a levesbe

Egy epizód után a podcastek negyede megy a levesbe

Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója