A magát Párhuzamos Alapítványnak nevező szervezet országos napilapban megjelentetett, stilizált mentőövet ábrázoló hirdetésének célcsoportja "a szavazófülkék kokárdás, büszke népe" - derül ki a  reklám szövegéből.  Rejtély marad viszont,  milyen célra kellene befizetni a pénzt a megadott bankszámlaszámra.

Összekapaszkodás, fel nem adott önbecsülés, hit, bizalom: a Párhuzamos Alapítvány szövege nem szól arról, kikkel kellene összekapaszkodni, nem beszél az alapítvány céljairól, a pénzgyűjtés okáról, sem az alapítványtevőkről. A megadott, a hvg.hu által felhívott mobiltelefonszámon Molnár Tamás jelentkezett, ám csak annyit mondott, a szerveződésnek az Inconnu művészcsoporthoz "van köze", továbbá hogy "balliberális újságnak nem nyilatkozik". Nem árulta el, kik, mire gyűjtenek pénzt, mihez képest párhuzamos az alapítvány, csak annyit mondott, legközelebbi kiállításukon kaphatunk szórólapot, ha elmegyünk. 
Molnár Tamás grafikus ma a Magyar Nemzet és a Nemzetőr cikkírója. A nevével fémjelzett Inconnu a rendszerváltás előtt neoavantgárd csoportként akcióival, performanszaival, politikai kiállásával írta be magát az akkori kortárs művészet és szamizdatkultúra történetébe. A hosszú szünet után újjáalakult New Inconnu még mindig "a kommunizmus ellen harcol" - mondta a hvg.hu-nak Molnár, aki a Párhuzamos Alapítványról a nyáron azt nyiltakozta a Magyar Nemzetnek: "Támogatnunk kell a polgári körök rendezvényeit, hírleveleik kiadását, a jobboldali könyvkiadókat, és el kell érnünk azt, hogy a velünk közösséget vállaló magáncégek vezetői ne féljenek a szerepvállalástól, bátran támogassák céljainkat. Szükség van egy jobboldali sajtódíj megalapítására is, hiszen csak azok az újságírók nincsenek ebben az országban elismerve, akik történetesen nem a baloldal szekértolói. A 'szabadság kis köreit' kell létrehozni, amelyek végre nem a kisebbséget, hanem a többséget támogatják. A Soros Alapítvány a választások idején ismét bebizonyította, hogy hihetetlen módon képes beavatkozni az ország politikai belügyeibe. A hála nem maradt el: elnöke a napokban köztársasági érdemrendet kapott. Ezt a túlsúlyt szeretnénk valamilyen módon ellensúlyozni, ezért is lesz az alapítványunk neve Párhuzamos Alapítvány. A párhuzamos értelmiségi köröket szeretnénk támogatni, hasonló strukturális felépítésben, mint a Soros Alapítvány. Nem szégyen ellesni tőlük néhány fogást, hiszen olyan mélyen tudtak beépülni a társadalomba, amire egyetlen más alapítvány sem volt képes."
A Párhuzamos Alapítvány szeptemberben Visegrádi disputa címmel szervezett tanácskozást a Jobboldali Ifjúsági Közösség és a FUTÁR - Fiatal Újságírók Társasága részvételével. A Magyar Nemzet szeptember 5-i számában Balogh Zsigmond - egyébként Kerényi Imréről szóló írásában - az alapítványról azt írta:  "A Magyar Nemzet főszerkesztője helyesen hívja fel olvasóinak figyelmét arra, hogy a jelenlegi hatalom lapunk felszámolására törekszik. Az is helytálló, hogy a kormányzat támadásait a lap szerkesztősége csak olvasóinak támogatásával képes elhárítani. Ezt a támogatást azonban egy Párhuzamos Alapítvány gründolásával, avagy olvasói részvények jegyzésével talán célszerűbb lenne elnyerni." 
Az Inconnu csoport kiállítására a Semmelweis utcai Magyarok Házában került sor, a megnyitó száz fős közönsége politikai plakátokat láthatott, amelyek a karikatúrától a személyi kultuszig merítették ki a műfaj lehetőségeit. Orbán Viktorról, "a magyarok miniszterelnökéről" a nyolcvanas évek Bravo újságjainak lágyítós sztárportréira emlékeztető plakátot készített a Polgári Művészeti Műhely.  Akadt szellemesség is: a köztévét féltő m1essy feliratú plakát. Amúgy enervált csasztuskahumor: Medgyessy mint James Bond; osztálytabló a jelenlegi kormányról, Kádárral és Brezsnyevvel mint osztályfőnökökkel. A tárlatot Molnár Tamás nyitotta meg, olyan szellemben, mintha még mindig az elhallgattatott ellenzéki helyzetéből beszélne. A Párhuzamos Alapítványról nem esett szó.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újabb milliárdok ömlenek a felcsúti fociba tao-támogatás címén

Újabb milliárdok ömlenek a felcsúti fociba tao-támogatás címén

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél

Soha ilyen közel nem repült még szonda a Naphoz, és most még fotót is csinált róla

Soha ilyen közel nem repült még szonda a Naphoz, és most még fotót is csinált róla

Csak egy kis rizst ettek az indiai templomban, majd tizenegyen meghaltak

Csak egy kis rizst ettek az indiai templomban, majd tizenegyen meghaltak

Újra könnygázt használtak a rendőrök a Kossuth téren - percről percre

Újra könnygázt használtak a rendőrök a Kossuth téren - percről percre

Kibírná egy évig okostelefon nélkül? És ha 28 milliót kap ezért?

Kibírná egy évig okostelefon nélkül? És ha 28 milliót kap ezért?