Tetszett a cikk?

Noha a Törökországba tartó NATO-szállítmányok magyarországi átvonulása kapcsán kormányzati oldalról többször azzal vádoltak meg fideszes politikusokat, hogy az engedély megszavazásának halogatásával "pártérdekeik fölé helyezték a szövetségesi érdekeket", ugyane kísértéssel a kormány politikusainak is meg kellett birkózniuk. Mint az alábbi néhány példa mutatja, ez nem minden alkalommal sikerült.

A beterjesztett javaslat (a NATO-csapatok hazánkon történő áthaladását jóváhagyó határozat tervezete) elsöprő többséggel való támogatása a kormány győzelmeként értékelhető - nyilatkozta hétfőn este Juhász Ferenc honvédelmi miniszter azt követően, hogy előző mondatában kijelentette: az egy hétig tartó procedúra és annak végeredménye jól mutatja, hogy a nagyobbik ellenzéki párt csak obstruálni kívánt, hogy belpolitikai tőkét kovácsoljon magának.
Juhász elszólása jól mutatja, hogy a kormánynak sem volt mindegy, miként kapják meg a NATO-alakulatok a Magyarországon történő áthaladáshoz szükséges engedélyt. Noha a kormány a jogi szakértők szerint az akkori helyzet alapján jogosan ruházta át a törökországi NATO-szállítmány Magyarországon történő áthaladása ügyében a döntést a parlamentre, kormánykörökben minden bizonnyal nem sajnálkoztak amiatt, hogy az Alkotmány erről szóló bekezdése általánosan, és ebből kifolyólag szabadon értelmezhetően rendelkezik a kérdésről. Egy olyan döntést, amelyet az egyébként többnyire háborúellenes lakosság nagy része fenntartásokkal kezel, elfogadni nem hálás feladat; az ilyet jobb megosztani az ellenzékkel – gondolhatták a kormánypárti politikusok.
Ez ügyben segített nekik az Alkotmány, mely előírja: a külföldi fegyveres erők Magyarországról történő alkalmazását csak a parlament hagyhatja jóvá. A külügyminiszter értelmezése szerint "magyarországi vagy Magyarországról kiinduló alkalmazás az is, ha ezek az eszközök elmennek Törökországba, és ha Törökországot támadás éri, akkor ezek a rakétaelhárító rendszerek visszalőnek". Jogi szakértők szerint a döntés parlamentre történő átruházásának pillanatában még nem lehetett tudni, a fegyvereket mire fogják felhasználni Törökországban, így a kormány helyesen döntött akkor, mikor a kérés elbírálását a parlamentre bízta. Időközben azonban, még az első négypárti egyeztetés előtt, Brüsszelben megszületett a NATO védelmi bizottságának határozata, mely egyértelművé tette: a törökök megsegítése védelmi jellegű. E döntés ismeretében már akár a kormány is határozhatott volna az átengedésről, ők azonban nem siettek a döntés felelősségét felvállalni, inkább hagyták, hadd szavazzon az addig harciasan háborúellenes ellenzék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A konferenciaturizmusnak is kampó, és ezen az online rendezvények sem segítenek

A konferenciaturizmusnak is kampó, és ezen az online rendezvények sem segítenek

Újabb 280 ezer ember kapta el a koronavírust, 227 ezren gyógyultak meg világszerte

Újabb 280 ezer ember kapta el a koronavírust, 227 ezren gyógyultak meg világszerte

Ismét 800 felett a fertőzöttek száma, 8-an meghaltak

Ismét 800 felett a fertőzöttek száma, 8-an meghaltak