Várhatóan gázálarcokat, vegyvédelmi ruhákat ajánl fel Magyarország Törökország védelmének megerősítéséhez. A kérdésről a nap folyamán egyeztet a miniszterelnök, a külügyminiszter és a honvédelmi miniszter.

Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója hétfőn elmondta: ha a kormány döntést hoz a hozzájárulásról, akkor a felszereléseket nem a Magyar Honvédség, hanem a tartalékgazdálkodási igazgatóságok készleteiből ajánlanák fel. Közlése szerint ezeket az eszközöket meg kell vásárolni, így a kormánynak arról is döntenie kell, hogy melyik tárca, vagy intézmény forrásából finanszírozzák mindezt. Az MTI úgy tudja, a tartalékgazdálkodási igazgatóságok az ország védelmi célú, gazdasági tartalékait kezelik, illetve szükség esetén az ilyen jellegű beszerzéseket intézik. A kérdésről a nap folyamán egyeztet a miniszterelnök, a külügyminiszter és a honvédelmi miniszter.
A külügyminiszter szombati sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy valószínűleg hétfőn kap tájékoztatást a kormány arról, hogy vannak-e olyan katonai eszközei Magyarországnak, amelyeket nélkülözni tud. "Azt gondolom, föl tudunk valamit ajánlani Törökország védelméhez" - nyilatkozta szombaton mondta Kovács László, aki leszögezte: ez nem az Irak elleni esetleges katonai akcióban való részvétel lenne, hanem egy esetleges iraki csapás elhárítását szolgálná.
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter február 27-én azt mondta: Magyarország nem készül arra, hogy Törökország katonai védelméhez erőket, eszközöket, képességeket ajánljon fel. Ezzel egybehangzóan nyilatkozott pénteken az Origo cmű internetes portálnak a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója. "A felkérés ellenére semmilyen eszközt nem küldünk Irakba, még gázálarcot sem" - mondta Matyuc Péter, hozzátéve: Magyarország a taszári bázis átengedésével, valamint Törökország védelmének érdekében a légterének és a vasúti vonalainak használatának engedélyezésével tesz eleget a szövetségi kötelezettségeinek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Durvul a Brexit-vita

Durvul a Brexit-vita

Ki lesz a menesztett Prőhle utódja? Már lehet pályázni a PIM élére

Ki lesz a menesztett Prőhle utódja? Már lehet pályázni a PIM élére

A kommunista tervgazdálkodás totális csődje, már a kenyér is luxuscikk Havannában

A kommunista tervgazdálkodás totális csődje, már a kenyér is luxuscikk Havannában

Hóból gyúrt betűkkel írták ki a Parlament elé, hogy "O1G"

Hóból gyúrt betűkkel írták ki a Parlament elé, hogy "O1G"

Hivatalossá vált az ukrán ortodox egyház elszakadása

Hivatalossá vált az ukrán ortodox egyház elszakadása

Az ellenzék a provokátoroktól tart a mai tüntetésen

Az ellenzék a provokátoroktól tart a mai tüntetésen