Tetszett a cikk?

Várhatóan gázálarcokat, vegyvédelmi ruhákat ajánl fel Magyarország Törökország védelmének megerősítéséhez. A kérdésről a nap folyamán egyeztet a miniszterelnök, a külügyminiszter és a honvédelmi miniszter.

Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója hétfőn elmondta: ha a kormány döntést hoz a hozzájárulásról, akkor a felszereléseket nem a Magyar Honvédség, hanem a tartalékgazdálkodási igazgatóságok készleteiből ajánlanák fel. Közlése szerint ezeket az eszközöket meg kell vásárolni, így a kormánynak arról is döntenie kell, hogy melyik tárca, vagy intézmény forrásából finanszírozzák mindezt. Az MTI úgy tudja, a tartalékgazdálkodási igazgatóságok az ország védelmi célú, gazdasági tartalékait kezelik, illetve szükség esetén az ilyen jellegű beszerzéseket intézik. A kérdésről a nap folyamán egyeztet a miniszterelnök, a külügyminiszter és a honvédelmi miniszter.
A külügyminiszter szombati sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy valószínűleg hétfőn kap tájékoztatást a kormány arról, hogy vannak-e olyan katonai eszközei Magyarországnak, amelyeket nélkülözni tud. "Azt gondolom, föl tudunk valamit ajánlani Törökország védelméhez" - nyilatkozta szombaton mondta Kovács László, aki leszögezte: ez nem az Irak elleni esetleges katonai akcióban való részvétel lenne, hanem egy esetleges iraki csapás elhárítását szolgálná.
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter február 27-én azt mondta: Magyarország nem készül arra, hogy Törökország katonai védelméhez erőket, eszközöket, képességeket ajánljon fel. Ezzel egybehangzóan nyilatkozott pénteken az Origo cmű internetes portálnak a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója. "A felkérés ellenére semmilyen eszközt nem küldünk Irakba, még gázálarcot sem" - mondta Matyuc Péter, hozzátéve: Magyarország a taszári bázis átengedésével, valamint Törökország védelmének érdekében a légterének és a vasúti vonalainak használatának engedélyezésével tesz eleget a szövetségi kötelezettségeinek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!