Tetszett a cikk?

Európa második legnagyobb pénzintézete, az UBS svájci óriásbank hétfőn közölte, hogy az 1990 előtt amerikai fiókjaiban elhelyezett, ám azóta zárolt iraki javakat átadja az amerikai kormányzatnak. A BBC értesülése szerint több ország attól fél, feketelistára kerülhet, ha nem teljesíti az amerikai kormány kérését a vagyonnak "az iraki nép javára" történő átutalására.

Az UBS, amely az alpesi országban a legnagyobb, Európában pedig a második legnagyobb bank, nem közölte, mekkora vagyont juttat el az amerikai hatóságoknak az Egyesült Államokban lévő bankfiókjaiban elhelyezett iraki betétekből. Az AP amerikai hírügynökség értesülései szerint ugyanakkor a svájci bankokban jelenleg mintegy 364 millió dollár iraki betét van.
Az UBS-nél lévő pénzösszeget még amerikai olajvállalatok fizették be iraki olajcégek számlájára azelőtt, hogy 1990-ben az ENSZ Irakot gazdasági büntetőintézkedésekkel sújtotta - mondta Serge Steiner, az UBS szóvivője. Mivel a számlákat az 1990-es kuvaiti invázió során zárolták és a befagyasztott összegek az Egyesült Államokban találhatóak, a bank eleget tesz az amerikai kormány felszólításának, és átutalja a zárolt javakat. A svájci hatóságok egyelőre vonakodnak eleget tenni annak az amerikai felszólításnak, hogy elkobozzák az ország területén befagyasztott iraki javakat; indoklásuk szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának a felhatalmazása nélkül ezt nem tehetik.
A múlt héten az amerikai hatóságok közölték, hogy 1,74 milliárd dollárt foglaltak le az amerikai bankokban zárolt iraki javakból. Tizenhárom éve 5,5 milliárd dollár értékben fagyasztottak be iraki bankszámlákat világszerte. A legtöbb zárolt iraki vagyon az Egyesült Államokon kívül Nagy-Britanniában és Svájcban van.
A BBC értesülései szerint számos ország és pénzintézet azért igyekszik eleget tenni az amerikai kormány felkérésének, mert attól tartanak, hogy ellenkező esetben feketelistára kerülhetnek, vagyis nem üzletelhetnek amerikai intézményekkel, vagy a dollárban végzett műveletektől is tartózkodniuk kellene. Az amerikai kormánynak az ilyen típusú intézkedésekre a 2001. szeptember 11-e után született Hazafiassági Törvény (Patriot Act) elfogadása óta van lehetősége. Az amerikai kérést követően az angol és a holland pénzügyminiszter is közölte, hogy igyekeznek eleget tenni a kérésnek, Oroszország és Franciaország azonban egyelőre elzárkózik attól, hogy megvizsgálja, milyen iraki vagyoneszközök találhatóak náluk. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!