A Fővárosi Főügyészség hétfőn írásban utasította az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságát, hogy Princz Gábort és hat társát gyanúsítottként hallgassa ki különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt. A főügyészség szerint a gyanúsítottak üzletpolitikájának eredményeként a bank elveszítette saját tőkéjét és ezzel mintegy 36 milliárd forint vagyoni hátrányt szenvedett.

A főügyészség szerint a közel négy és fél éve tartó nyomozás során a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűncselekményének megállapíthatósága már a nyomozás kezdetétől a vizsgálat tárgyát képezte. "A Princz Gábor elnöksége alatti bankügyletek vonatkozásában a beszerzett szakvélemények, okirati bizonyítékok és tanúvallomások mostanra alapozták meg a vagyon elleni bűncselekmény gyanúját" - olvasható a főügyészség közleményében.
A dokumentum szerint a rendelkezésre álló adatok alapján a Postabank Rt. korábbi ügyvezetésének tagjai megszegték a pénzintézeti törvény és a hitelintézeti törvény vagyonkezelésre vonatkozó szabályait, mert "kétes ügyleteik" után nem képeztek megfelelő céltartalékot; ez vezetett a mintegy 36 milliárd forint vagyoni hátrány elszenvedéséhez.
Hétfőn a parlament plenáris ülésén a legfőbb ügyészhez és a belügyminiszterhez intézett azonnali kérdésében Demeter Ervin (Fidesz) arra várt választ: van-e kapcsolat a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentéstervezete és a Princz Gábor volt bankelnök ellen folyó büntetőeljárás között, valamint jogszerűen járt-e el a rendőrség akkor, amikor a Kehi-iratokat a gyanúsítottnak átadta. Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettese Demeter kérdésére azt mondta: az ügyben a Fővárosi Főügyészség vizsgálata még nem zárult le, az azonban megállapítható, hogy a Kehi jelentéstervezete a büntetőügyhöz nem kapcsolódik. Pál Tibor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára hangsúlyozta, hogy a nyomozás jogszerűségére a fokozott ügyészi felügyelet jelent garanciát, és az ügyészség nem kifogásolta azt, hogy a rendőrség az ÁSZ-hoz, illetve a Kehihez fordult segítségért a nyomozás során. Az irat beszerzését a gyanúsított és ügyvédje is kérte, ezért keresték meg a nyomozók az ellenőrzési hivatalt, amely később megküldte a jelentéstervezetet a rendőrségnek. Ennek kezelésére Pál szerint senki nem adott utasítást.
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn közlemény útján tudatta, hogy nem történt titoksértés és törvényesen történt az iratismertetés a Postabank-ügyben. A Fővárosi Főügyészség arra a kérdésre várt választ az ORFK-tól, hogy Princz Gábor gyanúsítottként hogyan ismerhette meg előbb a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentését, mint a Postabank-ügyben a nyomozást felügyelő ügyész.
A Kehi-jelentés a Postabank működésének 1998 nyarát követő, Princz Gábor elnök-vezérigazgató távozása utáni konszolidációs időszakára vonatkozik, ezért nem is képezi a gyanúsítás tárgyát. A Postabank-ügyben csaknem fél évtizede folytat az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) nyomozást Princz Gábor korábbi elnök-vezérigazgató és társai ellen gazdasági társaság vezető tisztségviselőjeként elkövetett visszaélés alapos gyanújával. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

Elhalasztják a szavazást a Brexit-megállapodásról

Elhalasztják a szavazást a Brexit-megállapodásról

Történelmi aranyat nyert a magyar gyorskorcsolyázó

Történelmi aranyat nyert a magyar gyorskorcsolyázó

Elterjedt hatóanyagokat tiltott be az EB, gondban lesznek a gazdák

Elterjedt hatóanyagokat tiltott be az EB, gondban lesznek a gazdák

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat

"Folyamatosan ott a rettegés: ki lesz a következő?" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Windisch Judit

"Folyamatosan ott a rettegés: ki lesz a következő?" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Windisch Judit