Tetszett a cikk?

Magyar Bálint oktatási miniszter szerint ami a tv2 Bazi nagy roma lagzi című műsorában történt, nem tekinthető a televízió magánügyének, mert ha bármilyen kisebbséget "megalázó és gyalázatos módon" mutatnak be, az a társadalmi megbékélést lehetetleníti el. Eljárást kezdeményezett a műsor miatt az Országos Rádió és Televízió Testületnél (ORTT) kedden a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa is. A tv2 időközben közleményben kért elnézést, ha a csatorna "szándékai ellenére" bántó volt a műsor.

Magyar Bálint oktatási miniszter szerint a tv2 Bazi nagy roma lagzi című, vasárnap este sugárzott műsora sztereotípiák bemutatásával, azok ellensúlyozásának elmulasztásával alkalmas volt a magyarországi cigánysággal szembeni előítéletek megerősítésére, a közösség önérzetének megsértésére; a tárca a történtek kapcsán májusban kampányt indít a sztereotípiák leküzdése érdekében. A miniszter szerint a vasárnap este sugárzott műsorban 45 percen keresztül sértegették a romákat és felvonultatták a velük kapcsolatos legtöbb rasszista sztereotípiát. Véleménye szerint a műsor azt sugallta, hogy a roma gyerekek buknak, nem szeretnek tanulni, nem járnak iskolába, büszkék tudatlanságukra, szüleik pedig nem akarják taníttatni gyermekeiket, és inkább bűnözőt nevelnek belőlük, mert ez kifizetődőbb.
Magyar Bálint kijelentette: miniszterként és liberális politikusként elveivel ellentétes a tévéműsorok minősítése, azonban nézőpontjával és miniszterként vallott programjával szemben áll az, hogy Magyarországon gyakorlatilag nem számít normasértésnek a romák becsmérlése. Helytelenítette azt a műsorszerkesztői gyakorlatot, amely a minél nagyobb nézettség érdekében "nyíltan rájátszik a látens romaellenességre Magyarországon".
Idézte az Oktatáskutató Intézet 1999-ben és 2000-ben készült felmérését, amely szerint a roma gyerekek 22 százaléka érettségit, csaknem 58 százaléka szakmát szeretne szerezni, csupán 4,4 százalékuk szándékozik az általános iskola után befejezni tanulmányait. A roma gyerekek szüleinek 4 százaléka gondolta azt, hogy gyermekének az általános iskola után le kellene zárnia tanulmányait. A miniszter kitért arra a felmérésre is, amely a romák többségi médiaképével foglalkozott. Eszerint a megkérdezettek 91 százaléka úgy vélte, hogy a tévének azt is meg kellene mutatnia, ami jó a romák életében és 49 százalék mondta azt: sértő, ahogyan a tévé a cigányságot bemutatja.
Mohácsi Viktória, a tárca roma ügyekért felelős miniszteri biztosa úgy fogalmazott: egész életében nem érezte magát olyan megalázottnak, mint a műsor 45 perce alatt. A miniszteri biztos nőként és anyaként kikérte magának, hogy "a macskák tavaszi szaporodásához" hasonlították, és az egész roma közösség nevében felháborodását fejezte ki a műsor miatt.
A Miniszterelnöki Hivatal roma ügyekért felelős politikai államtitkársága felszólította a tv2 vezetőit, fejezzék ki elhatárolódásukat a műsor által képviselt nézetektől, és nyilvánosan kérjenek bocsánatot a magyarországi roma közösség tagjaitól. Teleki László politikai államtitkár közleménye szerint "a műsor egyoldalúan negatív képet fest a Magyarországon élő romákról, munkakerülőként, bűnözőként ábrázolja őket, s ezzel sérti a romák emberi jogait, önérzetét, alkalmas a romákkal szembeni gyűlöletkeltésre".
Eljárást kezdeményezett az Országos Rádió és Televízió Testületnél (ORTT) kedden a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa a tv2 múlt vasárnap sugárzott Bazi nagy roma lagzi című műsora miatt. Kaltenbach Jenő az MTI-nek nyilatkozva előrebocsátotta, hogy az általa utólag megtekintett műsor személyes véleménye szerint "hihetetlenül primitív és ostoba". Az adás ellentétes a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény azon előírásával, amely tiltja a nemzeti és etnikai közösségeket sértő, velük kapcsolatos sztereotípiákat erősítő műsorok sugárzását - vélte az ombudsman, aki szerint a film révén a közvélemény egy része megerősíteni véli a korábbi sztereotípiákat.
A tv2-nek Pintér Dezső elnök, Kereszty Gábor vezérigazgató és David Stogel ügyvezető igazgató által jegyzett mai közleményében az áll: "A tv2 senkit sem kívánt megsérteni önérzetében, s ellenséges érzületeket sem akart kelteni. Őszintén sajnáljuk, ha szándékainkkal ellentétben mégis megbántottunk volna valakit. Az érintettektől elnézést kérünk. Ahogy eddig is, a tv2 a jövőben is minden tőle telhetőt megtesz az előítéletek felszámolásáért, a romák jogainak érvényesüléséért, társadalmi integrációjáért."
"Nem gondoltuk, hogy ilyen vihart kavar a produkciónk, ha valakit véletlenül megbántottunk, azoktól elnézést kérünk, megkövetjük őket" - nyilatkozta Papp Ferenc, az Irigy Hónaljmirigy együttes egyik tagja az MTI-nek. "Aki egy kicsit is ismeri a zenekart, az tudja, nem vagyunk rasszisták, soha nem foglaltunk állást a rasszizmus mellett. A nyilvánosság előtt is készek vagyunk elnézést kérni, de csak olyan dolgokért vállaljuk a felelősséget, amit valójában tettünk, vagy mondtunk" - mondta Papp, aki szerint az együttes következő műsora egy rendőrörs életét mutatja majd be.(MTI)

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Ilyen volt zarándokok nélkül a csíksomlyói búcsú (fotók)

Ilyen volt zarándokok nélkül a csíksomlyói búcsú (fotók)

Veszélyes gyerekjátékokra figyelmeztetnek a fogyasztóvédők

Veszélyes gyerekjátékokra figyelmeztetnek a fogyasztóvédők

Ötven éve rögzítették az első magyar koncertlemezt

Ötven éve rögzítették az első magyar koncertlemezt