Magyar Bálint oktatási miniszter szerint ami a tv2 Bazi nagy roma lagzi című műsorában történt, nem tekinthető a televízió magánügyének, mert ha bármilyen kisebbséget "megalázó és gyalázatos módon" mutatnak be, az a társadalmi megbékélést lehetetleníti el. Eljárást kezdeményezett a műsor miatt az Országos Rádió és Televízió Testületnél (ORTT) kedden a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa is. A tv2 időközben közleményben kért elnézést, ha a csatorna "szándékai ellenére" bántó volt a műsor.

Magyar Bálint oktatási miniszter szerint a tv2 Bazi nagy roma lagzi című, vasárnap este sugárzott műsora sztereotípiák bemutatásával, azok ellensúlyozásának elmulasztásával alkalmas volt a magyarországi cigánysággal szembeni előítéletek megerősítésére, a közösség önérzetének megsértésére; a tárca a történtek kapcsán májusban kampányt indít a sztereotípiák leküzdése érdekében. A miniszter szerint a vasárnap este sugárzott műsorban 45 percen keresztül sértegették a romákat és felvonultatták a velük kapcsolatos legtöbb rasszista sztereotípiát. Véleménye szerint a műsor azt sugallta, hogy a roma gyerekek buknak, nem szeretnek tanulni, nem járnak iskolába, büszkék tudatlanságukra, szüleik pedig nem akarják taníttatni gyermekeiket, és inkább bűnözőt nevelnek belőlük, mert ez kifizetődőbb.
Magyar Bálint kijelentette: miniszterként és liberális politikusként elveivel ellentétes a tévéműsorok minősítése, azonban nézőpontjával és miniszterként vallott programjával szemben áll az, hogy Magyarországon gyakorlatilag nem számít normasértésnek a romák becsmérlése. Helytelenítette azt a műsorszerkesztői gyakorlatot, amely a minél nagyobb nézettség érdekében "nyíltan rájátszik a látens romaellenességre Magyarországon".
Idézte az Oktatáskutató Intézet 1999-ben és 2000-ben készült felmérését, amely szerint a roma gyerekek 22 százaléka érettségit, csaknem 58 százaléka szakmát szeretne szerezni, csupán 4,4 százalékuk szándékozik az általános iskola után befejezni tanulmányait. A roma gyerekek szüleinek 4 százaléka gondolta azt, hogy gyermekének az általános iskola után le kellene zárnia tanulmányait. A miniszter kitért arra a felmérésre is, amely a romák többségi médiaképével foglalkozott. Eszerint a megkérdezettek 91 százaléka úgy vélte, hogy a tévének azt is meg kellene mutatnia, ami jó a romák életében és 49 százalék mondta azt: sértő, ahogyan a tévé a cigányságot bemutatja.
Mohácsi Viktória, a tárca roma ügyekért felelős miniszteri biztosa úgy fogalmazott: egész életében nem érezte magát olyan megalázottnak, mint a műsor 45 perce alatt. A miniszteri biztos nőként és anyaként kikérte magának, hogy "a macskák tavaszi szaporodásához" hasonlították, és az egész roma közösség nevében felháborodását fejezte ki a műsor miatt.
A Miniszterelnöki Hivatal roma ügyekért felelős politikai államtitkársága felszólította a tv2 vezetőit, fejezzék ki elhatárolódásukat a műsor által képviselt nézetektől, és nyilvánosan kérjenek bocsánatot a magyarországi roma közösség tagjaitól. Teleki László politikai államtitkár közleménye szerint "a műsor egyoldalúan negatív képet fest a Magyarországon élő romákról, munkakerülőként, bűnözőként ábrázolja őket, s ezzel sérti a romák emberi jogait, önérzetét, alkalmas a romákkal szembeni gyűlöletkeltésre".
Eljárást kezdeményezett az Országos Rádió és Televízió Testületnél (ORTT) kedden a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa a tv2 múlt vasárnap sugárzott Bazi nagy roma lagzi című műsora miatt. Kaltenbach Jenő az MTI-nek nyilatkozva előrebocsátotta, hogy az általa utólag megtekintett műsor személyes véleménye szerint "hihetetlenül primitív és ostoba". Az adás ellentétes a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény azon előírásával, amely tiltja a nemzeti és etnikai közösségeket sértő, velük kapcsolatos sztereotípiákat erősítő műsorok sugárzását - vélte az ombudsman, aki szerint a film révén a közvélemény egy része megerősíteni véli a korábbi sztereotípiákat.
A tv2-nek Pintér Dezső elnök, Kereszty Gábor vezérigazgató és David Stogel ügyvezető igazgató által jegyzett mai közleményében az áll: "A tv2 senkit sem kívánt megsérteni önérzetében, s ellenséges érzületeket sem akart kelteni. Őszintén sajnáljuk, ha szándékainkkal ellentétben mégis megbántottunk volna valakit. Az érintettektől elnézést kérünk. Ahogy eddig is, a tv2 a jövőben is minden tőle telhetőt megtesz az előítéletek felszámolásáért, a romák jogainak érvényesüléséért, társadalmi integrációjáért."
"Nem gondoltuk, hogy ilyen vihart kavar a produkciónk, ha valakit véletlenül megbántottunk, azoktól elnézést kérünk, megkövetjük őket" - nyilatkozta Papp Ferenc, az Irigy Hónaljmirigy együttes egyik tagja az MTI-nek. "Aki egy kicsit is ismeri a zenekart, az tudja, nem vagyunk rasszisták, soha nem foglaltunk állást a rasszizmus mellett. A nyilvánosság előtt is készek vagyunk elnézést kérni, de csak olyan dolgokért vállaljuk a felelősséget, amit valójában tettünk, vagy mondtunk" - mondta Papp, aki szerint az együttes következő műsora egy rendőrörs életét mutatja majd be.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megérkezett az új Hyundai Ioniq

Megérkezett az új Hyundai Ioniq

Megjött az új Mortal Kombat, és brutálisabb, mint az előzők – videók

Megjött az új Mortal Kombat, és brutálisabb, mint az előzők – videók

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

Elromlott a kerekesszéke, hazatolták a rendőrök a mozgássérült nőt

Elromlott a kerekesszéke, hazatolták a rendőrök a mozgássérült nőt

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Nagy Blanka a színpadról is beolvasott a Fidesz publicistájának

Nagy Blanka a színpadról is beolvasott a Fidesz publicistájának