A Siemens-Kiepe konzorcium nyerte a fővárosi önkormányzat által kiírt villamostendert, így két év múlva várhatóan a német cég által gyártott szerelvényeken utazhatnak a budapestiek a Nagykörúton - jelentette be Aba Botond, a BKV vezérigazgatója. Egyes vélemények szerint előre tudható volt, hogy a tendert a főváros "favoritja", az amúgy legdrágább ajánlatot tévő Siemens nyeri majd meg; a BKV Rt. felügyelőbizottságának egyik tagja vizsgálatot kezdeményezett az ügyben.

A mintegy 37 milliárd forint értékű beszerzéshez - melyet a bíráló bizottság egyhangú döntéssel támogatott - az Európai Unió bankja, az ügylethez 21 milliárdos hitelt nyújtó EIB is hozzájárult április 4-én. A közlekedési vállalat szerdai tájékoztatása szerint a tender eredményeként gyökeresen megújul majd a budapesti körúti közlekedés, jelentősen javul a budapesti villamosok kapacitása, minősége és életkora.
Szálka Miklós, a BKV Rt. felügyelőbizottságának tagja vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, mert véleménye szerint a tender nem az eredeti, úgynevezett kétborítékos módszer alapján zajlott. A Népszabadság korábban úgy értesült, ha végül valóban a Siemens nyer, a vizsgálatnak fel kell majd tárnia, milyen műszaki előnyök homályosították el a másik két cég ajánlatát. Ahhoz ugyanis, hogy a kétmilliárd forinttal - két villamos árával - drágább ajánlatot tett cég nyerjen, a Siemensnek kimagaslóan jó járművet kell produkálnia - írta a lap.
Az Alstom kétéves garancia mellett 140,7 millió, a Bombardier 140,4 millió, illetve hároméves kezességvállalásra 141,7 millió, míg a Siemens ugyancsak kétéves garancia mellett 149,4 millió eurót kért. A tenderkiírás szerint a műszaki feltételekre a pontok 26, a pénzügyi ajánlatokra pedig 74 százalékát adták. Aba Botond, az értékelőbizottság elnöke, a BKV vezérigazgatója ismételten leszögezte: egyáltalán nem tart egy esetleges vizsgálattól, mert véleménye szerint az eljárás minden szempontból tiszta volt. Az első új, 54 méter hosszú, egy légterű villamosok leghamarabb 2004 végétől szállítják az utasokat a Nagykörúton. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az óceán közepén hánykolódott a nő, akit állítása szerint az iPhone-ja mentett meg

Az óceán közepén hánykolódott a nő, akit állítása szerint az iPhone-ja mentett meg

Megegyezett a Vodafone a GVH-val, több millió forintot fizet vissza az ügyfeleknek

Megegyezett a Vodafone a GVH-val, több millió forintot fizet vissza az ügyfeleknek

Kövér még nem sújtott le az ellenzéki képviselőkre

Kövér még nem sújtott le az ellenzéki képviselőkre

Így szaval Majka Varró Danit (videó)

Így szaval Majka Varró Danit (videó)

Lefújták a Parlament előtti zászlórudat

Lefújták a Parlament előtti zászlórudat

Új jelentések: az oroszok minden platformon terítették a propagandát, hogy Trumpot győzelemre segítsék

Új jelentések: az oroszok minden platformon terítették a propagandát, hogy Trumpot győzelemre segítsék