Minden várakozást alulmúlt a szombati EU-szavazás részvételi aránya: a jogosultak 45 százaléka gondolta úgy, hogy véleményt kíván nyilvánítani a minden túlzás nélkül történelminek nevezhető kérdésben. A megdöbbenés hazai hangjai mellett más csatlakozási népszavazásra készülő országokból is érkeznek pánikreakciók: Szlovákiában és Lengyelországban is legalább 50 százalékos részvételre volna szükség ahhoz, hogy egyáltalán érvényes legyen a népszavazás. De vajon valóban szégyenkeznünk kell-e a szavazási hajlandóság ily mértékű lanyhasága miatt?

Természetesen nem felesleges azt vizsgálni, hogy az úgynevezett EU-kommunikációra elköltött rengeteg pénzből nem lehetett volna-e többet kihozni, hatékonyabban éreztetni a szavazókkal, hogy a hazának mindannyiunk álláspontja egyaránt fontos. A magyarországi részvételi arány a máltaihoz és a szlovéniaihoz képest valóban megrázóan alacsony, s egy jobb (vagy csupán más: a mozgósításra koncentráló) kampány nyilván emelhette volna a szavazási hajlandóságot 5-10 százalékkal.
Többel azonban nemigen. A hazai választói részvétel még a tavalyi, felfokozott hangulatban tartott országgyűlési választások alkalmával is messze elmaradt attól, ami – mint éppen ezen a hétvégén is értesülhettünk róla – például Máltán szokásos. Mondhatnánk erre, hogy nem oly rég volt még a rendszerváltás, hogy tanuljuk a demokráciát, de nem lenne igazunk: a szavazási hajlandóság az Egyesült Államokban bizony a miénkhez, nem a máltaihoz áll közel.
A mi politikai kultúránk ilyen, a minimum 25 százalékos egyetértést megkívánó népszavazási törvény is ezt veszi tudomásul, ehhez alkalmazkodik. Korántsem biztos, hogy ez önmagában szégyellnivaló: demokráciában a választástól távolmaradás joga épp olyan alapjog, mint az azon való részvételé és a titkos voksolásé.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mégsem kémkedtek az Apple-nél? Nem találják a kémchipeket

Mégsem kémkedtek az Apple-nél? Nem találják a kémchipeket

Elbukott a puccs: Theresa May megnyerte pártja bizalmi szavazását

Elbukott a puccs: Theresa May megnyerte pártja bizalmi szavazását

Ki fognak borulni a rajongók a Trónok harca végén

Ki fognak borulni a rajongók a Trónok harca végén

Elkészült a Cápasuli az Állatkertben

Elkészült a Cápasuli az Állatkertben

Hivatalos: januártól emelkednek a nyugdíjak

Hivatalos: januártól emelkednek a nyugdíjak

A balhé sem maradt el a Vidi-Chelsea meccsen

A balhé sem maradt el a Vidi-Chelsea meccsen