Tetszett a cikk?

A tervek szerint mintegy negyven tagú lesz az a magyar delegáció, amely az EU-csatlakozási szerződés szerdai athéni aláírása alkalmából kedden a görög fővárosba utazik, ám közülük az aláírási ceremónia helyszínén, az Akropolisz lábánál fekvő Attalosz oszlopcsarnokban csak heten lehetnek jelen. A szerződést Magyarország nevében Medgyessy Péter kormányfő és Kovács László külügyminiszter írja alá.

Az EU soros elnöki tisztét betöltő Görögország, az aláírási ceremónia házigazdája húsz főben határozta meg a hivatalos delegáció létszámát, a teljes magyar delegációban várhatóan további húsz fő kap helyet. A húsz hivatalos delegáció-tag közül heten lehetnek jelen szerdán délután a csatlakozási szerződés aláírásakor az Attalosz Sztoában: Medgyessy Péter miniszterelnök, Boross Péter, Horn Gyula, Orbán Viktor exkormányfő, Mádl Ferenc köztársasági elnök, Göncz Árpád volt államfő és Kovács László külügyminiszter.
A delegáció többi tagja a Zappion Konferencia Központban követhetik nyomon az aláírást. A hivatalos delegáció tagja a négy parlamenti párt frakcióvezetője - Lendvai Ildikó (MSZP), Áder János (Fidesz), Herényi Károly (MDF), Kuncze Gábor (SZDSZ) -, Dávid Ibolya, az MDF elnöke, Szent-Iványi István, a parlament integrációs bizottságának elnöke, Palánkai Tibor, az EU Kommunikációs Közalapítvány elnöke. Szintén tagja a hivatalos küldöttségnek Juhász Endre brüsszeli EU-nagykövet, Kőrösi Csaba athéni nagykövet, Becker Pál, a Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője, Draskovics Tibor, a kormányfő kabinetfőnöke és Balázs Péter integrációs és külgazdasági államtitkár.
Medgyessy Péter miniszterelnök és Kovács László külügyminiszter részt vesz az Európai Tanács keddi informális ülésén, szerdán aláírják Magyarország csatlakozási szerződését, majd csütörtökön jelen lesznek az Európai Konferencia tanácskozásán. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!