Tetszett a cikk?

A Legfőbb Ügyészség (LÜ) nyomozást rendelt el annak megállapítására, hogy a németkéri polgármester és a település képviselő-testülete egy házrongálás kapcsán elkövette-e a hivatali visszaélés bűntettét.

Az ügy előzménye, hogy 2002 őszén a paksi önkormányzat lebontatta a városhoz tartozó Bedőtanyán álló, és életveszélyessé vált házat, melyben hat roma család lakott. Az egyik család a Pakshoz közeli Németkéren vásárolt magának ingatlant, de az épületet helybéliek egy csoportja megrongálta, lakhatatlanná tette, hogy megakadályozza a beköltözést.
Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman ezt követően feljelentést tett a falu polgármestere és a képviselő-testület tagjai ellen, mert úgy ítélte meg, fennáll a gyanú, hogy a városvezető hivatali visszaélést követett el, amikor az incidenst megelőzően a falut járva arra kérte a lakosokat, ne adják el házaikat a Bedőtanyáról elköltöző roma családoknak. Később, amikor az adásvétel egy család esetén létrejött, a képviselő-testület úgy döntött: akár még az ingatlan felvásárlása árán is elérik, hogy az eladó visszalépjen az üzlettől.
A Szekszárdi Városi Ügyészség úgy ítélte meg, nincs alapos gyanú a bűncselekmény elkövetésére, ezért megtagadta a nyomozást, a határozat ellen a kisebbségi ombudsman panasszal élt, de ezt a Tolna Megyei Főügyészség elutasította. A határozatok ellen benyújtott újabb panasz hivatkozott arra: a rendelkezésre álló adatokból téves jogi következtetést vontak le. A LÜ az újabb panaszt alaposnak ítélte, a határozatokat hatályon kívül helyezte és a Szekszárdi Városi Ügyészséget a Tolna Megyei Főügyészség útján a hivatali visszaélés bűntettének alapos gyanúja miatt a nyomozás elrendelésére hívta fel. Az indoklás szerint a tényállást a feljelentés-kiegészítés során nem sikerült a megalapozott döntéshez szükséges mértékben felderíteni, ezért "megalapozatlan annak megállapítása, hogy bűncselekmény alapos gyanúja nem áll fenn." (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!